Računalništvo, telefonija
12.05.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Slušalke Apple AirPods se ne morejo kosati z izboljšanimi Googlovimi Pixel Buds

Slušalke Apple AirPods se ne morejo kosati z izboljšanimi Googlovimi Pixel Buds
Slušalke Apple AirPods se ne morejo kosati z izboljšanimi Googlovimi Pixel Buds

Bilo je zgolj vprašanje časa, preden so slušalke bile deležne enake, napredne obravnave, kot praktično vse ostale povezljive naprave. Da so slušalke preprosto neka vez med telefonom in ušesi že dolgo časa ne velja več, saj je predvsem pojav pametnih, Bluetooth slušalk prinesel povsem novo razsežnost uporabniške izkušnje. Google in Microsoft zelo jasno kažeta, da se brezžične slušalke lahko uporabljajo za mnogo več kot zgolj za poslušanje glasbe.

Google je pred kratkim izdal novo verzijo brezžičnih slušalk Pixel Buds, ki so glede na vse recenzije in komentarje strokovnjakov zelo kvalitetne. Na področju avdia dodajajo zanimive novosti, prav tako pa navdušuje dizajn. Ne glede na vse pa iz povprečja najbolj izstopajo “dodatki”. Izpostaviti velja enostavnejši dostop do Google Assistanta, do katerega lahko zdaj preko slušalk dostopamo s preprostim glasovnim ukazom (namesto s fizičnim klikom). Ta lastnost signalizira Googlove načrte za nadaljnji razvoj slušalk Buds.

Google Buds slušalke navdušujejo z “dodatki”

Uporabniki slušalk Google Buds imajo na voljo tudi prevajanje v realnem času, kar je še en velik korak naprej, napram ostalim slušalkam, kjer takšen dostop do Googlovega prevajalnika ni bil mogoč. S predstavljeno lastnostjo se sklada tudi nov pristop storitve Duplex, ki v imenu uporabnika, s človeškim glasom, ali rezervira restvracijo, ali izvede kakšno drugo rezervacijo, naročilo ipd.

Cilj Googla je avtomatizacija karseda največjega števila uporabniških lastnosti, s čimer bi uporabnikove interakcije s telefoni bile reducirane. Pixel Buds brezžične slušalke so ključni element dotične “hands-free” izkušnje. Google je potrdil tudi informacijo, da naj bi brezžične slušalke bile deležne rednih posodobitev, nekaj podobnega, kot smo navajeni na telefonih Pixel. Google trenutno še ni potrdil, kdaj bodo prve posodobitve na voljo in kako pogosto se bodo izvajale. Ne glede na to pa Googlove najava pomeni, da bodo uporabniki deležni dokaj rednih pososobitev z novimi lastnostmi, kar seveda pomeni nenehne izboljšave in konstantne nadgradnje uporabniške izkušnje.

Za spletni portal Forbes je Google izjavil, da je njihov glavni cilj, da še naprej zagotavljajo nove, koristne lastnosti, podobno kot to počnejo s telefoni Pixel. Za zdaj ni povsem jasno, o kakšnih posodobitvah in katerih lastnostih Google govori, je pa skoraj gotovo, da bodo na prvem mestu sodelovanje med aplikacijo Recorder, EQ nastavitvami in še nekaj ostalih lastnosti. Morda lahko pričakujemo tudi izboljšave “real-time” prevajanja (na primer premikanje večine procesov stran od telefonov), kajti to je zagotovo ena najbolj izstopajočih se lastnosti slušalk Buds.

Izboljševanje naprave z napredno programsko opremo – ki je nima nobena konkurenčna naprava – je prava dodana vrednost naprave. Vse to omogoča Googlova umetna inteligenca, ki v tem trenutku zagotovo velja za eno najnaprednejših na trgu.

Tudi Microsoft redno napreduje na področju brezžičnih slušalk

Ni pa zgolj Google tisti, ki razvija strojno opremo na področju avdio tehnologije. Microsoft je pred kratkim izdal slušalke Surface Earbuds – poleg dizajna in zmogljivosti strojne opreme – ki imajo dve unikatni, zanimivi lastnosti. Prva je zmožnost komentiranja PowerPoint prezentacij v živo, in sicer s prednapisanimi komentarji, druga zanimiva lastnost pa je glasno branje Outlook elektronskih sporočil. To pomeni, da nam z uporabo te lastnosti ne bi bilo potrebno fizično upravljati telefona.

Applove slušalke nekoliko zaostajajo

Apple AirPods brezžične slušalke nudijo podobne funkcionalnosti kot Surface Earbuds, z lastnostjo “announce messages”, ki je izšla s posodobitvijo iOS 13.2 lansko leto. Kar pa se tiče PowerPoint komentiranja v živo pa Apple vsaj za zdaj še nima nobene primerljive lastnosti, ki bi bila konkurenčna slušalkam Surface Earbuds.

Vprašanje, ki sledi je, ali bosta Apple in Microsoft začela z dodajanjem več umetne inteligence k svojim slušalkam in če bosta, na kakšen način? Google je trenutno v veliki prednosti, kot govorimo o brezžičnih slušalkah, ki nudijo več kot zgolj poslušanje glasbe. Poleg vsega pa se še zdi, da ima Google najbolj ambiciozen načrt za naprej, katerem trenutno težko parira tako Apple kot Micrososft. Torej, če iščete slušalke, ki imajo že danes jasno začrtano prihodnost, so Google Buds prava izbira za vas.


Prijavi napako v članku