Programska oprema
10.05.2006 16:58

Deli z drugimi:

Share

Slovenija ponovno zmagala na tekmovanju Imagine Cup


Utrinek s tekmovanja.

Ob zakljucku regionalnega finala tekmovanja Imagine Cup Srednje in Vzhodne Evrope, ki je 8. in 9. maja potekal v Mariboru, je Microsoft predstavil zmagovalne ekipe, ki se bodo poleti udeležile svetovnega finala v New Delhiju v Indiji. Prvo mesto je ponovno osvojila slovenska ekipa, ki je predstavila rešitev SparcoNET, drugo mesto je osvojila Hrvaška, tretje pa Poljska.

V Mariboru se je 8. in 9. maja v okviru tekmovanja Imagine Cup predstavilo 13 ekip iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki so tekmovale v kategorijah razvoja programske opreme. Rešitve na temo »Zamislite si svet, v katerem nam tehnologija omogoca bolj zdravo življenje« so bile predstavljene strokovni ekipi, ki so jo sestavljali predstavniki Microsofta, medijev in podjetij. Po napetem tekmovanju je ekipa iz Slovenije že drugo leto zapored osvojila prvo mesto na regionalnem finalu. Drugo mesto je osvojila hrvaška ekipa, tretje pa je pripadlo predstavnikom Poljske. Tri najbolje uvršcena moštva bodo zastopala regijo na svetovnem finalu Imagine Cup, ki bo potekal v New Delhiju v Indiji, in se bodo potegovala za denarne nagrade v višini 25.000 USD.

»Navdušeni smo, da je Slovenija že drugo leto zapored osvojila prvo mesto, kar potrjuje kakovost slovenskega znanja in inovativnost naših študentov. Konkurenca je bila izredno mocna, saj so vsa moštva prikazala izredno kakovostne rešitve,« je povedal Jaka Stele, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta. »Imagine Cup 2006 je odlicen primer, cesa sta na podrocju tehnologije zmožni Slovenija in celotna regija. Izredno zadovoljni smo, da smo lahko mladim preko tekmovanja Imagine Cup omogocili, da prikažejo svoje znanje in uresnicijo svoje potenciale.«

1. mesto je osvojila slovenska rešitev SparcoNET, ki so jo razvili Sergej Jurecko, Denis Justinek, Denis Špelic in Igor Tasic. SparcoNET – SPort, heAlth & ReCreatiOn NETwork – s pomocjo sodobnih tehnologij in združevanjem zabavnih elementov, omogoca vodeno rekreacijo, delno pa tudi rehabilitacijo, na daljavo. Ljudje z razlicnimi potrebami po fizicni aktivnosti se tako lahko ukvarjajo z rekreacijo doma, na delovnem mestu ali pa v telovadnici in so ves cas povezani s prijatelji ali trenerjem, ceprav se le-ti nahajajo na drugi lokaciji. Rešitev SparcoNET vkljucuje tudi spletno stran, ki predstavlja center za skupnost, prek katerega uporabniki s pomocjo pametnega sistema za pisanje spletnega dnevnika izmenjujejo informacije in izkušnje, ter uporabniško aplikacijo, namenjeno, med drugim, komunikaciji v realnem casu. Mentor ekipe je Tomaž Kosar iz Fakultete za Elektrotehniko, racunalništvo in informatiko.

2. mesto je osvojila ekipa s Hrvaške z rešitvijo SmartECG. Rešitev predstavlja odgovor na težave, ki jih v razvitih državah predstavljajo kardiovaskularne bolezni. Pri razvoju rešitve so integrirali številne tehnologije, ki omogocajo stalen nadzor aktivnosti srca in opravljanje preizkusov ECG pri ogroženih osebah ter v kriticnih situacijah. Obenem rešitev nudi preprosto odkrivanje bolnika preko sistema GPS in nadzor srca v rešilnem vozilu med prevozom v bolnico.

3. mesto je osvojila ekipa s Poljske z rešitvijo HeartBIT, ki prav tako omogoca stalno nadzorovanje in spremljanje bitja srca ter diagnozo EKG. Rešitev omogoca opravljanje preizkusov z uporabo prenosne naprave EKG in povezanim dlancnikom PocketPC, kar zdravniku omogoca hitro postavitev diagnoze bolnika.

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Ivan Rozman je ob zmagi slovenske ekipe povedal: »Cestitam zmagovalni ekipi naše Fakultete za elektrotehniko, racunalništvo in informatiko, ki je tako že drugo leto zapored osvojila zmago na regionalnem tekmovanju Imagine Cup. Lani smo bili na svetovnem prvenstvu cetrti in ti uspehi pomenijo, da naši profesorji dobro delajo in s takšnimi dosežki se univerza vse bolj mednarodno uveljavlja. Skrajni cas je, da zacne tudi gospodarstvo naše dosežke uporabljati in da Maribor zares postane tehnološko mesto.«

Moštva, ki so se udeležila tekmovanja, so prihajala iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, s Ceške, iz Estonije, Grcije, s Hrvaške, Poljske in Madžarske, z Romunije, s Slovaške, iz Slovenije, Srbije in Crne Gore ter z Ukrajine. Predstavitve vseh rešitev se nahajajo na spletnem mestu http://www.kodirnica.net/IC/udelezenke.aspx, vec dodatnih informacij pa je mogoce poiskati na spletni strani http://www.kodirnica.net/IC/.

Slovenska podružnica Microsofta je regionalno tekmovanje Imagine Cup organizirala v sodelovanju z Univerzo v Mariboru ter podjetji ADACTA, HERMES SoftLab, SRC.SI ter S&T Hermes Plus, Amis, COMTRON, CREA in RoLAN.
Tekmovanje Imagine Cup poteka že cetrto leto, zasnovano pa je tako, da študentom omogoca izraziti njihova tehnološka in umetniška znanja prek meja akademskih vsebin. Tekmovalci si v okviru tekmovanja zamislijo boljši svet, ki ga omogocata njihova ustvarjalnost in znanje. Ekipe razvijajo inovativne projekte, ki nudijo prakticne odgovore na resnicne težave.


Prijavi napako v članku