Računalništvo, telefonija
24.01.2008 12:05

Deli z drugimi:

Share

Slovenija bo dobila regionalno središče za razvoj e-uprave

Slovenski minister za razvoj dr. Žiga Turk in Microsoftov predsednik Bill Gates sta na prireditvi Government Leaders Forum – Europe najavila pomembno javno-zasebno partnerstvo med državami jugovzhodne Evrope, nevladnimi organizacijami in vodilnimi tehnološkimi podjetji. Sodelovanje bo potekalo pri ustanovitvi in vodenju središča za razvoj e-uprave v regiji s sedežem v Ljubljani, gre pa za pomemben mejnik pri spodbujanju sodelovanja in razvoja v regiji.

Projekt CeGD
Minister za razvoj dr. Žiga Turk in Microsoftov predsednik Bill Gates sta v Berlinu na prireditvi Government Leaders Forum – Europe najavila odprtje središča Southeastern Europe Centre for eGovernance Development (CeGD). Središče CeGD, ki se bo nahajalo v Ljubljani in ga bo podpirala široka mreža partnerjev iz regije, bo delovalo kot ustanova za podporo ustreznim strategijam in tehnološkim politikam za učinkovito upravljanje, javno upravo in zagotavljanje javnih storitev.

“To središče bo dragocen vir pri naših prizadevanjih za uspešno, varno in sodobno prihodnost za državljane iz jugovzhodne Evrope. Odločitev, da se središče postavi v Ljubljani, je skupaj s slovenskim prevzemom predsedovanja Evropski uniji v tem mesecu simbolično za rast prepoznavnosti celotne regije kot enakovrednega partnerja pri rasti in prihodnosti Evrope,” je sporazum pozdravil minister Turk.

Projekt CeGD uživa široko podporo in zanimanje. ZDA so ponudile finančno podporo, med zainteresirani partnerji pa so tudi Svetovna banka, Srednjeevropska pobuda in CSI-Piemonte. Generalni direktorat Evropske komisije za informacijsko družbo in medije pozdravlja projekt, saj bo središče pomagalo regionalnim vladam pri izvajanju načrta eSEE Agenda Plus in spodbujalo e-vladna prizadevanja v regiji.

E-uprava
E-uprava je koncept, ki ga je Svetovni vrh o informacijski družbi prepoznal kot ključnega za razvoj razvijajočih se trgov. Predstavlja osrednji temelj Lizbonske strategije Evropske unije. V jugovzhodni Evropi, regiji, kjer so še pred kratkim konflikti in politična nestabilnost zavrli gospodarski razvoj, si vlade zavzeto prizadevajo za modernizacijo, krepitev zaupanja v demokracijo in vladne procese ter spodbujanje podjetništva in dinamičnega gospodarstva. Oktobra 2007 so ministri za komunikacije in informacijsko družbo iz regije sprejeli regionalno strategijo eSEE Agenda Plus, ki bo regiji v pomoč pri doseganju informacijskih, komunikacijskih in e-upravnih izzivov. Središče eGovernance Centre bo podpiralo to regionalno vizijo z razvojem ogrodja za boljše upravljanje, z raziskavami, izmenjavo najboljših praks ter poslovnimi inovacijami za regionalno rast in razvoj.

“Ena najpomembnejših vladnih funkcij je zagotavljanje okolja za gospodarske priložnosti, ki spodbuja podjetništvo in omogoča razcvet inovacij,” je dejal Gates. “Microsoft pričakuje, da bo s pomočjo tega središča sodeloval z različnimi vladami, organizacijami in podjetji pri razvoju ter spodbujanju tehnoloških strategij, ki bodo spodbudile gospodarsko rast v regiji.”

“Delujemo na mnogih področjih, da bi lahko regijo jugovzhodne Evrope ponovno vzpostavili kot varen, demokratičen in gospodarsko cvetoč del Evrope. Informacijska in komunikacijska tehnologija lahko igra pomembno vlogo pri naših pobudah,” je povedal Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost za jugovzhodno Evropo. “Središče CeGD bo vozlišče za razvoj regionalnih razvojnih rešitev in izmenjavo najboljših praks, s čimer bo vladam omogočilo najboljšo uporabo tehnologije pri javni upravi in tudi pri čezmejnem sodelovanju. Potencial je velik, e-uprava, e-izobraževanje, e-carinjenje, e-javne nabave, e-poslovanje in e-zdravje pa so na vrhu našega seznama.”

Microsoft bo v skladu z dogovorom prispeval sredstva, programsko opremo, izobraževalne načrte, tehnična orodja in smernice za razvoj ter upravljanje informacijskih sistemov v javnem sektorju.


Prijavi napako v članku