Računalništvo, telefonija
31.08.2011 11:04

Deli z drugimi:

Share

JPEGmini: Fotografije na dieti

Slikovni format JPEGmini zagotavlja petkrat manjšo velikost ob enaki kakovosti.
Slikovni format JPEGmini zagotavlja petkrat manjšo velikost ob enaki kakovosti.

Proizvajalci digitalnih fotoaparatov svoje izdelke opremljajo s tipali vedno večje ločljivosti. Čeprav to po eni strani prinaša kakovostnejše fotografije, po drugi za shranjevanje enake količine fotografij potrebujemo precej večji pomnilniški prostor. Z namenom, da bi kljub večji ločljivosti lahko na pomnilnik shranili enako ali celo več fotografij, so programerji združili moči in pripravili spletno storitev JPEGmini. Ta nam bo kar za petkrat zmanjšala težave s prostorom.

Tu dejansko gre za »pametni« sistem za rekompresijo slik in fotografij. Ta je zmožen zmanjšati velikost datoteke na način, da ohrani izvirno fotografsko kakovost slik. Sistem dejansko temelji na dveh osnovnih komponentah. Prva poskrbi za kvalitativno analizo slik na osnovi modela, ki opredeli največjo dovoljeno stopnjo kompresije, na način, da oko ne zazna zmanjšane kakovosti. Drugo komponento predstavlja dekoder JPEG. Ta poskrbi za še dodatno zmanjšanje prostora in polno združljivost slike s standardom JPEG.

Kompresijsko orodje JPEGmini je trenutno na voljo le kot spletna storitev in podpira zgolj slikovni format JPEG. Za rekompresijo ene slike ni potrebna registracija. Za sočasno rekompresijo večjega števila slik zadošča le brezplačna registracija. Kompresijsko orodje JPEGmini je zdaleč najbolj učinkovito na fotografijah, ki so bile zajete z digitalnimi fotoaparati. Precej slabše rezultate bomo dosegli na slikah, ki so bile pripravljene v računalniških programih.


Prijavi napako v članku