Računalništvo, telefonija
23.08.2018 14:30

Deli z drugimi:

Share

Skype z možnostjo zasebnih pogovorov za vse!

Skype je sedaj precej bolj zaščiten pred pred prisluškovanjem.
Skype je sedaj precej bolj zaščiten pred pred prisluškovanjem.

Pri podjetju Microsoft so pripravili prenovljeno različico priljubljene programske opreme Skype za vse platforme, ki prinaša zvrhan koš uporabnih novosti. Med vsemi pa gre izpostaviti predvsem možnost opravljanja zasebnih pogovorov (Private Conversations), ki je sedaj končno na voljo za vse platforme. To pomeni, da jo lahko uporabljamo v navezi z napravami, ki poganjajo operacijske sisteme iOS, Android, Linux, Mac in Windows. Funkcija opravljanja zasebnih pogovorov bo dejansko zagotovila, da se bo naš glasovni ali video klepet samodejno šifriral, in sicer od točke do točke, kar z drugimi besedami povedano pomeni, da bo komunikacijo povsem zaščitena pred prisluškovanjem.

Možnost zasebnih pogovorov ni privzeto vključena, kar pomeni, da jo moramo vključiti sami. To storimo tako, da možnost »zasebnega pogovora« vključimo z istega mesta, od koder običajno začnemo »navaden« pogovor. Uporabnik na drugi strani povezave mora sprejeti zahtevo za začetek šifrirane povezave in s tem bo pogovor dejansko zaščiten pred prisluškovanjem, in sicer tako s strani hekerjev kot varnostnih služb.

Razlika med zaščiteno in nezaščiteno komunikacijo pa je v tem, da bodo šifrirana sporočila vidna zgolj na napravi, kjer je ta potekala in ne na vseh napravah, kjer smo prijavljeni. Zato bo nekoliko težje začeti pogovor, na primer na mobilnem telefonu in ga nadaljevati na osebnem računalniku, vendar boje, kot če je naš pogovor izpostavljen morebitnemu prisluškovanju.


Prijavi napako v članku