Računalništvo, telefonija
13.03.2004 16:56
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skupna spletna domena za mobilne naprave

Vodilna svetovna podjetja v mobilni in IT industriji: HP, Microsoft, Nokia, Orange, Samsung, Sun in Vodafone so podpisala pismo o nameri za pridobitev mobilne Top Level domene (“mobile TLD”), ki jo podeljuje ICANN (Internet Corp. for Assigned Names and Numbers). Multinacionalke so se zavezale, da bodo ob ugodno rešeni prošnji ustanovile združeno podjetje za upravljanje s pridobljeno domeno. Mobilna “Top Level” domena bo most med mobilnostjo in svetovnim spletom, od katerega bodo imeli največ koristi potrošniki ter celotna mobilna industrija.
Mobilna TLD internetna domena ustvarja priložnost za razvoj novih spletnih strani, optimiziranih za mobilno rabo. Želja po napredku v tej smeri temelji na prizadevanjih za čim bolj enostavno internetno izkušnjo uporabnikov mobilne telefonije ter zvišanje hitrosti prenosa mobilnih internet storitev.
Izbiro o končnici (podobno kot .com, .tv in druge, bo tu lahko .mob, .mbl …) skupina podjetij prepušča organizaciji ICANN. Ustanovitev domene bo potrošnikom omogočala več različnih načinov rabe interneta v povezavi z mobilno telefonijo, neodvisno od tega, kdo jim bo dostop zagotavljal – mobilni operater, internetni ponudnik, vhodne naprave doma ali v službi. Skratka, nova končnica bo pomenila, da so na spletni strani (predpostavimo npr. www.nokia.mob) shranjene vsebine, ki so optimizirane za mobilne naprave: dlančnike, mobitele in podobno.


Prijavi napako v članku