Računalništvo, telefonija
07.07.2011 14:59
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Širokopasovni mobilni internet tudi na podeželju

Uprava Si.mobila: Milan Zaletel, Dejan Turk in Ulrich Rokita
Uprava Si.mobila: Milan Zaletel, Dejan Turk in Ulrich Rokita

Eden izmed največjih mobilnih operaterjev v Sloveniji – Si.mobil je danes javnosti predstavil načrt prenove svojega omrežja. Najnovejša in energetsko varčna oprema bo podpirala tehnologijo UMTS 900, s katero bo Si.mobil širokopasovni internet ponudil 85% odstotkov prebivalcem, tudi tistim na podeželju. Po nadgradnji ob koncu oktobra, obljubljajo zmogljivejše, hitrejše in bolj odzivno omrežje.

V približno štirih mesecih bo Si.mobil 40 odstotkov svojega GSM omrežja nadgradil s tehnologijo UMTS 900, ki bo omogočala prenose podatkov s hitrostjo do 21 Mbit/s. Tehnologija UMTS 900 bo odlično dopolnjevala Si.mobilovo obstoječe UMTS omrežje, ki deluje v frekvenčnem prostoru 2100 MHz.

Ker ima signal UMTS na frekvenci 900 MHz širši domet od signala UMTS na frekvenci 2.100 MHz, je za pokritost ozemlja potrebno manj oddajnikov. Zato je uvedba UMTS 900 na podeželju racionalnejša tako v ekonomskem kot v okoljskem smislu. Nova infrastruktura bo tudi energetsko učinkovita, saj bo porabila 30 odstotkov manj električne energije kot dosedanja oprema. Do konca oktobra bo Si.mobil z omrežjem UMTS 900 pokril območje zgornje Gorenjske ter celotni vzhodni del Slovenije – Štajersko, Koroško, Posavje, Dolenjsko in Kočevsko.

Si.mobil bo z nadgradnjami in investicijami v omrežje nadaljeval tudi v prihodnjih letih. Najsodobnejša oprema v Si.mobilovem omrežju bo pripravljena tudi za morebitno kasnejšo nadgradnjo s prihodnjimi tehnologijami, kot sta Dual Carrier in LTE, tj. četrta generacija mobilnih komunikacij.

Si.mobil že sedaj načrtuje tudi prihodnje nadgradnje omrežja s tehnologijami prihodnosti. Družba je v preteklih tednih opravila obširen preizkus tehnologije LTE, ki omogoča hitrosti prenosa podatkov nad 100 Mbit/s. Si.mobil je tehnologijo LTE testiral na frekvencah 800 MHz in 2600 MHz. Telekomunikacijsko opremo za preizkus delovanja tehnologije LTE in celovito strokovno podporo je zagotovila družba Alcatel-Lucent.


Prijavi napako v članku