Računalništvo, telefonija
28.10.2013 14:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Simbioza letos povezala več kot 8.300 ljudi

Vseslovenski prostovoljski projekt Simbioza, usmerjen v učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše, je v minulem tednu postavil nov rekord. Skupen obseg udeležencev in prostovoljcev je preseglo številko, doseženo v lanskem letu, še posebej pa je poskočil delež mladih, prostovoljcev, ki so bili pripravljeni deliti svoje znanje s starejšimi generacijami. Letošnje, tretje leto izvajanja brezplačnih delavnic, so zaznamovali tudi trajnostni projekti, ki nadaljujejo ideje Simbioze tekom celega leta, ter pozitivni odzivi gospodarstva in tujine. Prav slednji obetajo, da lahko Simbioza v naslednjih letih preseže nacionalne okvire.
Foto: Simbioza 2013
Foto: Simbioza 2013

Rekordna udeležba dokaz, da si želimo medgeneracijskega dialoga

Tretja Simbioza je potekala na 326 lokacijah, kjer je ob podpori 89 lokalnih in 12 regionalnih koordinatorjev 3.529 prostovoljcev predajalo znanje 4.819 udeležencem. Skupno je most med generacijami tako gradilo 8.348 ljudi, med katerimi se je v primerjavi z lanskim letom še posebej povečalo število mladih.

»Za nami je uspešno sklenjen teden sodelovanja in povezovanja. Podrli smo rekord pri številu sodelujočih lokacij, številu prostovoljcev in skupnem številu vseh, ki so letos sodelovali v Simbiozini zgodbi. To, kar zares šteje, pa je izmenjava izkušenj in znanja, topli stiski dlani, iskreni nasmeški ter iskrice v očeh. Čeprav slednjega ne bomo mogli povsem izmeriti, smo prepričani, da smo tudi tu izpolnili cilje projekta,« je poudarila Ana Pleško, vodja letošnjega projekta Simbioza. »Posebej nas veseli, da se je projektu pridružilo toliko mladih. To je dokaz, da mladim ni vseeno za prihodnost in da vrednote medgeneracijskega sodelovanja prepoznavajo kot pravo smer za razvoj družbe,« še dodaja Pleškova.

Zaključek delavnic odpira pot novim, trajnostnim projektom

Kljub vrsti rekordov je bila tretja Simbioza najverjetneje zadnja – vsaj v tovrstni obliki. S koncem delavnic poslanstvo Simbioze namreč že nadaljujejo novi medgeneracijski projekti, ki bodo skrbeli za povezovanje med mlajšimi in starejšimi čez celo leto. V Ljubljani že od septembra možnost stika med generacijami v stavbi Slovenijalesa nudi prvi medgeneracijski center, ki je nastal na pobudo ekipe Simbioze in Zavoda Ypsilon. Program centra, ki ga ustvarjajo številni prostovoljci, organizacije in podjetja se iz meseca v mesec krepi in obsega različne aktivnosti – od telovadbe, družabnih iger, računalniških delavnic, gledaliških iger, zabavnih dogodkov pa do knjižnice.

Z novembrom se pričenjajo tudi prva izobraževanja za Simbioza mojstre. »Odobritev programa, ki bo v duhu socialnega podjetništva ponudil roko mladim, težje zaposljivim, in hkrati starejšim, ki potrebujejo pomoč pri vstopu v svet sodobne tehnologije, smo prejeli ravno v času zaključka delavnic. V prvem krogu si obetamo izobraziti 12 posameznikov, ki bodo starejšim pomagali pri delu z računalniki, naši cilji pa so še višji,« je optimistična Ana Pleško.

Med drugim je v sklepni fazi pobude Simbioza šol, v sklopu katerih bodo šole dvakrat letno za starejše odpre njihove računalniške učilnice, kjer bodo učenci poučevali starejše. Teden Simbioze pa je z obiski predstavnikov tujih držav pokazal, da je velik interes za idejo tudi v drugih državah.


»Letošnje delavnice je podprlo veliko imen iz domače politike, obiskale so nas delegacije iz Nemčije, Venezuele, Kitajske, Irske, Nizozemske, Avstrije, ZDA, gostili smo tudi uradni obisk zunanjega ministra Bosne in Hercegovine. Naša ideja je odlično sprejeta, saj medgeneracijski prepad postavlja izzive v številnih svetovnih državah. Pozitivne izkušnje, ki jih beležimo pri nas, lahko ponudijo izhodišče za podobne projekte po vsem svetu. Ravno danes se projekt na Dunaju predstavlja v sklopu UNISa predstavnikom informacijskega središča Združenih narodov. Želimo si, da Simbioza ponese ime Slovenije v svet in k temu si bomo gotovo prizadevali tudi v bodoče,« ambicije za širjene projekta v tujini povzema Žiga Vavpotič, pobudnik projekta.


»Iz imena projekta je letos postopno izpadel naš prvotni zaščitni znak, @. Simbioza namreč raste, se razvija in osvaja dimenzije, ki niso več povezane zgolj in samo s svetom tehnologije. Gradimo in širimo družbeni dialog, v katerem so vključene in slišane prav vse generacije,« še poudarja Vavpotič.

K uspehu letošnje Simbioze je prispevala tudi podpora gospodarstva, še posebej družb – sponzorjev, med katerimi so Simobil, Microsoft, HP, Vzajemna, SKB, Generali, Mercator, Pošta Slovenije, Sava turizem, Halcom ter številne partnerske organizacije.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787
Spletna prisotnost podjetja, ne glede na industrijo, lahko močno vpliva na uspeh in prepoznavnost. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da bo večina njihovih ... Več