Triki in nasveti
27.01.2021 08:45
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Signal, WhatsApp ali Telegram? Preden se odločite, preberite to

.. Če ste se zaradi čivka Elona Muska ustrašili za svojo zasebnost in varnost osebnih podatkov, smo v tem članku zbrali vse glavne razlike trenutno treh najbolj vročih komunikacijskih aplikacij ..
Signal vs. WhatsApp vs. Telegram: Preden se odločite za eno od aplikacij, preberite tole
Signal vs. WhatsApp vs. Telegram: Preden se odločite za eno od aplikacij, preberite tole

Kaj se je zgodilo 7. januarja, verjetno ni potrebno posebej ponavljati. Tehnološki mogul Elon Musk je preko Twitterja nagovoril svoje sledilce, naj namesto Facebookovega WhatsAppa uporabljajo Signal. Twitterjev glavni izvršni direktor je njegovo objavo delil. Do danes sta tako Signal in Telegram pridobila na desetine milijonov novih uporabnikov.

Med primerjanimi komunikacijskimi aplikacijami je kar nekaj podobnosti. Vse tri aplikacije so namreč na voljo tako v Google Play Store trgovini kot v Apple App Store trgovini, vse podpirajo “cross-platform” kompatibilnost, nudijo skupinske pogovore, večfaktorsko avtentikacijo in uporabljamo jih lahko za deljenje datotek in fotografij. Signal, WhatsApp in Telegram prav tako omogočajo tudi šifriranje za besedilna, glasovna, video sporočila in klice.

Kar se tiče zasebnosti uporabnikov treh izpostavljenih aplikacij, naj omenimo, da omogočajo “end-to-end” šifriranje v določenih delih aplikacij. To pomeni, da če recimo nekdo skuša priti ali celo pride do poslanih sporočil, bodo ta praviloma neberljiva. Poleg tega to pomeni še, da vsebina sporočil ni dostopna nobeni od aplikacij, če govorimo o komunikaciji z drugim zasebnim uporabnikom.

Po drugi strani pa za razliko od vsega naštetega, nastavitve zasebnosti in varnosti med aplikacijimi Signal, Telegram in WhatsApp ne bi mogle biti večje. Pa si poglejmo, kaj morate vedeti, preden se odločite za uporabo ene od omenjenih aplikacij.

Signal

 • Ne zbira podatkov uporabnikov, razen telefonske številke
 • Brezplačna aplikacija brez oglasov, ki jo financira neprofitna organizacija Signal Foundation
 • V celoti odprtokodna
 • Šifriranje: Signal Protocol

Signal je tipična “one-tap install” aplikacija, ki jo najdemo v trgovinah Google Play Store in Apple App Store. Je v celoti odprtokodna, brezplačna aplikacija, ki jo financira neprofitna organizacija Signal Foundation, leta pa jo je uporabljal tudi zloglasni Edward Snowden. Glavna funkcija aplikacije je pošiljanje v celoti šifriranih tekstualnih, video, avdio in slikovnih sporočil posameznikom ali skupini. Uporabnik najprej verificira svojo telefonsko številko in po želji sodeluje tudi pri verifikaciji ostalih Signal uporabnikov. Ko govorimo o zasebnosti, je Signal trenutno verjetno zmagovalec. Ne hrani nobenih podatkov uporabnikov, poleg enkripcije pa omogoča še dodatne “on-screen” zasebnostne opcije, med drugim tudi zaklepanje določenih segmentov aplikacije, prazna obvestila, orodja za zabrisovanje obraza in izginjajoča sporočila.

Že leta se Signal ne bori z izzivi zasebnosti, temveč z vprašanjem povečanja števila uporabnikov. Če želimo poslati neko šifrirano sporočilo iz aplikacije in prejemnik sporočila aplikacije ne uporablja, potem vse te nastavitve zasebnosti in varnosti, ki jo Signal promovira, ne pomenijo nič. Musk in Dorsey sta s svojimi objavami morda nekoliko pripomogla k reševanju te težave, saj se število uporabnikov veča iz dneva v dan, čas pa bo pokazal, kaj lahko pričakujemo od aplikacije in predvsem, kakšen bo odgovor konkurence.

Telegram

 • Podatki, ki jih aplikacija zbira o uporabnikih: ime, telefonska številka, seznam kontaktov, ID uporabnika
 • Brezplačna aplikacija, ki bo kmalu dobila tudi oglase. V glavnem jo financira ustanovitelj
 • Delno odprtokodna
 • Šifriranje: MTProto

Telegram spada nekje na sredino “lestvice zasebnosti”, od ostalih tovrstnih aplikacij pa se razlikuje po tem, da želi zgraditi skupnost oz. je celo neke vrste družbeno omrežje. Kljub temu, da Telegram o uporabnikih ne zbira toliko podatkov kot WhatsApp, obenem ne nudi šifriranja skupinskih klicev, ki ga nudi tudi WhatsApp, poleg tega pa ne nudi toliko transparentnosti in zasebnosti kot Signal.

Telegram za razliko od Signala zbira tudi podatke o IP naslovih uporabnikov. Od dotične aplikacije in WhatsAppa pa se razlikuje še v tem, da “ena-na-ena” sporočila niso privzeto šifrirana, temveč jih mora vsak uporabnik vključiti sam. Kot že omenjeno, tudi skupinska sporočila v Telegramu niso šifrirana. Raziskovalci so ugotovili, da je določen del Telegramove enkripcijske sheme MTProto odprtokoden, medtem ko drugi deli niso. Zato tudi ni čisto jasno, kaj se dogaja s sporočili uporabnikov, ko le-ta pridejo v Telegramov sistem serverjev. Telegram je do danes že bil deležen večjega števila hekerskih vdorov.

WhatsApp

 • Podatki, ki jih aplikacija zbira o uporabnikih: razloženo spodaj
 • Brezplačna aplikacija v lasti Facebooka
 • Ni odrtokodna, razen za šifriranje
 • Šifriranje: Signal Protocol

Najprej je potrebno razčistiti pomembno razliko med zasebnostjo in varnostjo. Varnost je zaščita uporabnikov pred neavtoriziranimi dostopi do podatkov, zasebnost pa je zaščita identitete uporabnika, ne glede na to, kdo ima dostop do podatkov.

Kar se tiče varnosti, WhatsApp uporablja enako šifriranje kot Signal in takšno šifriranje je varno. Po drugi strani pa je Signal Protocol ena redkih odprtokodnih stvari WhatsAppa. Tudi WhatsAppova aplikacija in ostala infrastruktura sta že bili deležni hekerskih vdorov, podobno kot Telegramova. Kljub tem vdorom pa aspekt varnosti WhatsAppa niti ni toliko problematičen, kot sama zasebnost uporabnikov. Ko WhatsApp trdi, da ne more videti vsebine šifriranih sporočil, ki jih pošiljamo ostalim WhatsApp uporabnikom, v resnici govori, da obstaja kar obsežen seznam podatkov, ki jih zbira in jih lahko poveže z našo identiteto: unikaten ID naprave, podatki o uporabi in oglaševalski podatki, zgodovina nakupov in finančne informacije, fizična lokacija, telefonska številka, kontaktne informacije in seznam kontaktov. Vidimo lahko, da je teh podatkov pri WhatsAppu precej več, kot pri Signalu in Telegramu.

Ko je novinar spletnega portala CNET na WhatsApp naslovil nekaj vprašanj, ga je zanimalo predvsem to, zakaj bi uporabniki pristali na manj zasebnosti. Predstavnik WhatsAppa je izpostavil, da se zbiranje podatkov neposredno dotika samo določenih uporabnikov. Na primer, finančne transkacije so relevantne samo za uporabnike WhatsAppa v Braziliji, kjer so takšne storitve na voljo. “WhatsApp ne deli kontaktov uporabnikov s Facebookom, prav tako pa ne vidimo lokacije uporabnikov,” je dejal predstavnik WhatsAppa.

Torej, je WhatsApp bolj priročen kot sta Signal in Telegram? Da. Je dizajnersko bolj privlačen? Seveda. Je enako varen? Težko reči, kajti večina varnostne kode ni prosto dostopna. Kaj pa zasebnost? Dejstvo je, da WhatsApp zbira več podatkov od obeh primerjanih aplikacij.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več