Računalništvo, telefonija
15.02.2008 08:32

Deli z drugimi:

Share

Serija konferenc IDC IT Security Roadshow 2008 v Sloveniji

Čez nekaj dni se pričenja šesta letna serija dogodkov IDC IT Security Roadshow, ki je letos poleg vsebinske širitve doživela tudi geografsko, saj bo glede na lansko leto potekala v dodatnih treh mestih. Med prvimi postajami konference je zopet tudi Ljubljana, kjer bo IDC IT Security Roadshow potekal 21. februarja v hotelu Mons, in sicer že petič zapored. Analitska hiša IDC z organizacijo omenjenih dogodkov odgovarja na povečano zanimanje za omenjeno tematiko ter skupaj s partnerji predstavlja najnovejše tehnologije in tehnike, namenjene preprečevanju kibernetskega kriminala.

Glede na rezultate raziskave analitske hiše IDC o varnosti IT med poslovnimi uporabniki ena petina podjetij porabi več ko 10% celotnega proračuna za IT za varnost. Slednje je odsev močno povečane mobilnosti zaposlenih in nadgradnje omrežij podjetij iz tradicionalnih, omejenih s fiksnimi vodi. Hitro širjenje širokopasovnih omrežij in številnih dostopovnih kanalov, ki jih le-to omogoča, je v zadnjem letu spremenilo uporabo interneta v največje gonilo vlaganj v varnost IT. Virusi in njihove permutacije ostajajo ena od najbolj razširjenih groženj, poleg teh pa vodje varnosti IT postavljajo med glavne izzive pokvarljivost podatkov in razkritje podatkov o strankah.

“Na področju varnosti postajajo stvari povezane med seboj v tako veliki meri, da je težko med seboj ločevati različne izzive,” je povedal Tom Vavra, direktor raziskav za programa Software in IT Markets pri IDC CEMA. “Slednje je še posebej očitno pri razvoju rešitev, ki naj bi na eni strani uravnotežile proračun za varnost IT in zagotovile učinkovito zaščito pred potencialnimi nevarnostmi. Medtem ko ostajajo protivirusna zaščita in požarni zidovi nujni pri zagotavljanju in razvoju varnostih rešitev, najdemo vedno več načinov za dosego slednjega ter dodatnih rešitev, ki varujejo pred vedno novimi grožnjami. Vse to pa vpliva na vedno večji pomen povratka investicij (ROI), proaktivnega upravljanja, razvoja politik in natančnega pregleda obstoječih infrastruktur za varovanje baz podatkov in ključnih informacijskih tehnologij za poslovanje podjetij.”

To je obenem tudi razlog, zaradi katerega IDC nadaljuje s tradicijo prireditev IT Security Roadshow. Konference so namreč namenjene predvsem spodbujanju zavesti o tem, da so tehnične rešitve lahko učinkovite le ob polnem razumevanju širšega konteksta varnosti v organizaciji. Na podlagi želja lanskoletnih udeležencev, bo del dogodka tokrat potekal v vzporednih zasedanjih, s čimer bo udeležencem omogočeno lažje prilagajanje vsebine konference lastnim strokovnim zahtevam in potrebam. Konferencam se bodo po različnih mestih pridružili svetovno znani strokovnjaki in avtoritete s področja varnosti.

V Ljubljani bodo:

Marcus Ranum – znan kot “Nostradamus varnosti IT” in avtor prvega komercialnega požarnega zidu ter mnogih revolucionarnih izdelkov s področja varnosti, med njimi DEC SEAL, avtor orodij za požarne zidove TIS (TIS firewall toolkit), požarni zid Gauntlet in NFR-jev sistem za sledenje vdorom Network Flight Recorder. Ko gre za vprašanja varnosti, se zaradi njegovih bogatih izkušenj in strokovnega znanja nanj obračajo podjetja z lestvice Fortune 500, vlade in organizatorji konferenc o IT. Marcus Ranum je dobitnik nagrade “Clue”, ki jo podeljuje TISC za dosežke v varnostni skupnosti, ter nagrade za življenjske dosežke organizacije International Systems Security Association (ISSA).

Gorazd Božič – od leta 1994 zaposlen na ARNES-u (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije), kjer je leto pozneje sodeloval pri ustanovitvi varnostnega centra SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team), ki ga še vedno vodi. Predseduje evropski skupini varnostnih centrov CERT, TERENA TF-CSIRT in je slovenski predstavnik v upravnem odboru agencije ENISA.

Andrej Tomšič – v letu 2002 se je zaposlil na Ministrstvu za informacijsko družbo, kjer je kot član eEUROPE+ 2003 Statistical Working Group deloval predvsem na področju metrike informacijske družbe. Bil je član naslednjih teles DG INFSO pri Evropski komisiji: eEUROPE +2003 Statistical Working Group, eAccessibility Expert Group, ENISA National Liaison Officer, eEUROPE 2005/ i2010 ter Safer Internet plus Management Committee. Pri Informacijskem pooblaščencu je zaposlen od leta 2006 in je državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov, glavne teme, s katerimi se ukvarja, pa so informacijske tehnologije in osebni podatki, biometrija in zavarovanje osebnih podatkov.

Na podlagi svojih izkušenj in strokovnega znanja bosta Marcus Ranum in Gorazd Božič predstavila smernice varnostnih groženj v prihodnosti ter načine, na katere se jim podjetja in organizacije lahko izognejo. Opozarjata, da se bomo v kratkem morali pripraviti na kibernetski kriminal in terorizem, ki bosta imela jasen namen zaslužka in škodovanja na račun podjetij in organizacij.

Strokovnjaki partnerskih podjetij Microsoft, IBM Internet Security Systems, S&T Slovenija, Pošta Slovenije, Avtenta in Astec vam bodo predstavili informacije, povezane z:

” Varovanjem omrežij pred notranjimi in zunanjimi grožnjami;
” Grajenjem in nadgrajevanjem varne infrastrukture;
” Celovitim pristopom zagotavljanja varnosti IT – procesi, tehnologije in izobraževanje;
” Zaščito pred izgubo, zlorabo in odtekanjem podatkov;
” Varnostnimi ukrepi, ki zagotavljajo potrebni nivo varnosti;
” Varnostjo brezžičnih omrežij;
” Varnostjo in varstvom osebnih podatkov;
” Krajo in upravljanjem identitete.

Na konferenci v Ljubljani pričakujejo 150-200 direktorjev in specialistov za varnost, vodij informatike in informatikov iz organizacij končnih uporabnikov.


Prijavi napako v članku