Trdi diski
29.08.2014 11:53
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Seagate z 8-terabajtnim trdim diskom

Trdi diski s kapaciteto osem terabajtov so postali resničnost.
Trdi diski s kapaciteto osem terabajtov so postali resničnost.

Inženirji podjetja Seagate so izpolnili zadano obljubo, saj so najavili razpoložljivost 3,5-palčnega trdega diska, na katerega lahko shranimo kar osem terabajtov podatkov. Nov mejnik v kapaciteti so dosegli le nekaj mesecev za tem, ko so začeli s trženjem zdaj že za četrtino manjšega modela s kapaciteto šest terabajtov. Trdi disk velikosti 3,5 palca je namenjen tako strežniškim in oblačnim sistemom kot povsem običajnim uporabnikom.

Novi prostorni trdi disk podjetja Seagate temelji na osnovi tehnologije toplotnega magnetnega zapisovanja HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording). Ta uporablja laser za segrevanje feromagnetnega materiala (železoplatinaste zlitine) pred zapisom podatkov. Na ta način lahko podatke shrani na precej manjše področje, saj tako imenovana superparamagnetnost tu ni prisotna. S tem se posledično znatno povečata gostota zapisa na kvadratni palec in skupna prostornina pomnilniškega medija.

Prostorni trdi disk podjetja Seagate je opremljen s podatkovnim vmesnikom SATA hitrosti 6 gigabitov na sekundo. Inženirji so novost pričakovano opremili še z naprednim sistemom z večjo odpornostjo na napake, saj je pri tolikšni količini shranjenih podatkov njihova zaščita še toliko bolj pomembna kot sicer.

Vas zanima več iz te teme?
Seagate diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku