Računalništvo, telefonija
03.04.2018 06:21
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Še vedno obstaja upanje za dizelske motorje?

Še vedno obstaja upanje za dizelske motorje?
Še vedno obstaja upanje za dizelske motorje?

Avtomobilski zanesenjaki se zavedajo, da se klasičnim dizelskim agregatom izteka življenjska doba, saj naj bi znatno prispevali k problematiki onesnaževanja okolja. To pomeni, da bi bili lahko dizelski avtomobili in druga prevozna sredstva že čez nekaj let praktično brez vrednosti. Pri ameriškem podjetju HyTech Power se s tem očitno ne strinjajo, saj že več kot desetletje razvijajo tehnologijo, ki naj bi bila sposobna »osvežiti« dizelske motorje in jim dati novo življenje.

Inovativna tehnologija ameriškega podjetja HyTech Power dejansko temelji na metodi vbrizgavanja čistega vodika v valje dizelskega motorja tik pred vžigom zmesi. Zmes zraka, goriva in vodika poskrbi za delovanje motorja, končen rezultat pa je manjša poraba dizelskega goriva. Rezultati študije so pokazali, da se na ta način količina goriva zmanjša za 20 do 30 odstotkov, emisije škodljivih delcev do 85 odstotkov in emisije dušikovih oksidov od 50 do 90 odstotkov. Podjetje HyTech Power je ob tem razvilo tudi miniaturni sistem za elektrolizo, ki proizvaja vodik iz vode neposredno z energijo, ki jo ustvarja dizelski motor oziroma njegov alternator. Celoten sistem porabi do štirikrat manj električne energije kot običajni tovrstni sistemi.

Za točen in natančen vbrizg vodika je zadolžen miniaturni računalnik, ki je opremljen z napredno umetno inteligenco. Cena tovrstnega sistema se giblje okoli 8.100 evrov, kar pa glede na prihranke, ki jih ta prinaša, ni pretirano za tovornjake. Stroški naj bi se pri tovornjakih lahko povrnili že v obdobju približno devetih mesecev. Kdaj bo ta sistem dejansko zaživel še ni znano, upajmo pa da čim prej, saj bodo s tem dizelska vozila postala prijaznejša do okolja in do vseh nas, ki izpuhe dizelskih vozil vdihavamo na vsakem koraku.


Prijavi napako v članku