Računalništvo, telefonija
06.01.2010 06:20
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se nam kmalu obeta teleportacija silicijevih kroglic?

Projekt teleportacije silicijevih kroglic poteka pod taktirko mednarodno priznanega raziskovalca Darrika Changa.
Projekt teleportacije silicijevih kroglic poteka pod taktirko mednarodno priznanega raziskovalca Darrika Changa.

Pred slabimi tremi leti so avstralski fiziki odkriti metodo, s katero so lahko teleportirali atome po optičnem kablu. Skupino atomov so najprej ohladili na temperaturo minus 273 stopinj Celzija, nato pa so jih kondenzirali z dvema laserskima žarkoma. To je povzročilo, da so atomi vstopili v enako kvantno stanje, s pomočjo optičnega kabla pa so njihov zapis prenesli v drugi kondenzat, kjer so jih ponovno sestavili.

V letošnjem letu pa naj bi skupini raziskovalcev kalifornijskega tehničnega inštituta (California Institute of Technology) kot prvim nasploh uspelo teleportirali silicijeve kroglice velikosti nekaj sto nanometrov. Za prenosni medij naj bi raziskovalci prav tako uporabili laserske žarke, saj naj bi ti preprečili delovanje negativnih okoljskih pojavov in hkrati omogočili teleportacijo miniaturnih silicijevih kroglic.

Čeprav naj bi bila metoda teleportacije silicijevih kroglic že v nekaj letih dosegljiva za poskuse v laboratoriju, strokovnjaki ne pričakujejo, da bi lahko bila kdaj uporabna pri transportaciji ljudi. No, saj so na začetku dvajsetega stoletja veleumi tudi zatrjevali, da vse kar je težje od zraka ne bo nikoli letelo.


Prijavi napako v članku