Namizni računalniki
26.11.2015 16:16
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se Macbook Air poslavlja?

OS X Mavericks in iOS 7: Glavni zvezdi Applove konference WWDC
OS X Mavericks in iOS 7: Glavni zvezdi Applove konference WWDC

MacBook Air je ob predstavitvi leta 2010 revolucioniral računalništvo in od takrat naprej se vsi proizvajalci trudijo posnemati Applov uspeh z ultratankimi računalniki. Vendar pa je letos postalo jasno, da za MacBook Air pri Applu ni več prostora. S predstavitvijo tanjšega, lažjega MacBooka in posodobitvijo zmogljivejših računalnikov MacBook Pro je MacBook Air edina kategorija, ki letos ni bila izpopolnjena in s tem ostaja nespremenjena.

Da se prenosnik počasi poslavlja, je mogoče sklepati iz več razlogov. Prvi je cena. MacBook Air predstavlja v tem trenutku ugoden nakup, saj je cena najnižja med vsemi MacBooki. Drugi razlog je zaslon. Brez Retinine ločljivosti je ostal samo še MacBook Air. Zaslon Retina predstavlja neprimerljivo boljši zaslon s skoraj trikrat višjo ločljivostjo in boljšo nasičenostjo barv. Tretji razlog pa je zadnji Applov večji dogodek, ki napoveduje konec prodaje prenosnikov MacBook Air, in sicer predstavitev tablice iPad Pro. Tim Cook, CEO podjetja Apple, je ob začetku prodaje večkrat poudaril, da gre pri tablici za zamenjavo potrebe po računalniku. Med vsemi aktualnimi modeli MacBook je ravno Air tisti računalnik, ki ga iPad Pro najlažje zamenja, saj je tablica zmogljivejša in ponuja kakovostnejši zaslon.

Analitiki tako pričakujejo, da bo Apple postopoma prekinil proizvodnjo prenosnikov MacBook Air. Kljub temu napovedujejo še zadnjo posodobitev, ki naj bi jo računalnik prejel še letos oziroma v začetku naslednjega leta. Po napovedih naj bi bil računalnik opremljen z Applovo tehnologijo Force Touch, priključkom USB C in izboljšano baterijo. Prav tako naj bi bila na voljo 15-palčna različica. S tem se več ne bi ponujala 11-palčna verzija prenosnika.

Trenutna situacija je pa dobra priložnost za vse morebitne kupce prenosnih računalnikov, ki si želijo kupiti prenosnik Mac, vendar pa ne bi radi zapravili celega premoženja. MacBook Air namreč ponuja cenovno ugoden nakup Applovega prenosnika.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku