Računalništvo, telefonija
20.06.2019 09:03

Deli z drugimi:

Share

Se Huawei spogleduje z operacijskim sistemom Sailfish OS?

Sailfish OS je po mnenju mnogih eden izmed najnapredniejšh mobilnih operacijskih sistemov na trgu.
Sailfish OS je po mnenju mnogih eden izmed najnapredniejšh mobilnih operacijskih sistemov na trgu.

Ker vse več svetovnih podjetij kitajskemu velikanu Huawei obrača hrbet in nič ne kaže na to, da bo kmalu kaj boljše, ne presenečajo govorice, da naj bi podjetje kmalu ponudilo v uporabo svoj lasten mobilni operacijski sistem. S to potezo bi se namreč pri podjetju Huawei povsem izognili omejitvam, ki jim jih je nedavno postavil Google po neposrednih navodilih ameriške vlade. Pri kitajskemu gigantu imajo še plan »C« v primeru, da njihov operacijski sistem ne bo nared pravočasno. Spletne govorice nakazujejo na to, da bi na pametnih telefonih Huawei lahko ugledali celo Sailfish OS.

Mobilni operacijski sistem Sailfish OS namreč v primerjavi z Androidom prinaša bogato paleto novosti. Med njimi najbolj izstopajo boljša podpora za aplikacije, podpora za novodobne procesorje, nov izboljšan uporabniški vmesnik, napredna večopravilnost, nove možnosti za prilagajanje in pameten sistem obveščanja. Sailfish OS, ki je sicer še v zgodnji preizkusni različici, za zdaj sicer še ne deluje tako, kot bi moral, vseeno pa so skrbi odveč. Povsem delujoča različica bo namreč na voljo do najkasneje do pričetka letošnjega poletja. Če se bo novost izkazala za uspešnico, pa se bi lahko poleg podjetja Huawei zanjo ogreli še drugi kitajski proizvajalci mobilnih naprav.

Operacijski sistem Sailfish OS je namreč odprta koda, ki v polni meri podpira aplikacije, ki so bile pripravljene za mobilni operacijski sistem Android. Poleg tega gre tu za operacijski sistem, ki varuje uporabnikovo zasebnost pred spletnimi napadi in nadležnimi oglaševalci. Mobilni operacijski sistem Sailfish OS bi torej lahko bil odlična alternativa za že nekoliko odpisani Android.


Prijavi napako v članku