Računalništvo, telefonija
Igre
19.01.2023 12:47
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo igro Scars Above, ki jo razvija srbski studio Mad Head Games

V začetku decembra smo imeli priložnost v živo preizkusiti igro Scars Above, ki se razvija pod taktirko naših bližnjih sosedov.

Kako bi opisali naš obisk v Beogradu? Prava gaming poslastica, polna zapletov in skrivnosti. Če smo na začetku pričakovali, da se bo dogodek odvijal v dolgočasni konferenčni dvorani, smo bili zelo kmalu prijetno presenečeni. Poln avtobus novinarjev, željni nove gaming dogodovščine, se je ustavil na ikonični lokaciji Barutana. Pričakalo nas je na pol podrto obzidje, verige in zlovešč občutek, kajti navzven lokacija niti malo ne spominja na kraj, kjer bi lahko gostili mega dogodek.

Kmalu se je pojavil predstavnik srbskega razvijalskega studia Mad Head Games, ki je na široko odprl vrata ječe. Našel se je junak, ki si je upal kot prvi prestopiti prag in četa novinarjev je našla svojega heroja, ki mu je začela zvesto slediti. Naš prvi korak v ječo je bil poln šoka in navdušenja. Pričakala nas je pristna gaming atmosfera. Obsvetlile so nas neonske lučke, ki so nas vodile mimo sarkofaga, plakatov pošasti iz gre in cosplay akterk vse do odprte sobane, kjer smo z zanimanjem spremljali uvodno predstavitev. Naši pogledi pa so bili že usmerjeni v vrsto osebnih računalnikov, ki so nas čakali v ozadju.

Na hitro o sami igri. Scars Above je akcijska pustolovščina, v kateri v tretji osebi raziskujemo sci-fi svet prihodnosti. Nad Zemljo se pojavi neznani leteči objekt in radovednost človeštva zopet spravi celoten svet v nevarnost. Ekipa SCAR dobi nalogo, da razišče notranjost neznanega predmeta. Seveda se tukaj vse zaplete.

Junakinja (pre)hitro doktorira iz ubijanja

Kate je na videz povsem običajna znanstvenica, ki nikakor ne premore ustreznih vojaških veščin, da bi se lahko spopadla s hordo izvenzemeljskih pošasti. Videz pa seveda vara. Takoj po uvodnem spoznavanju z osnovnimi mehanikami igre dobimo v roke nož in najbolj pomembno orožje v igri – elementarno puško, v katero lahko naložimo različne izstrelke, da si pridobimo ključno prednost v bitki. Edini namig, da je Kate prava mojstrica z orožjem, dobimo v prologu, ko na hitro in bežno omeni, da je bila v mladosti prvakinja lokostrelstva. Gre za dokaj mlahav razlog, zakaj se je Kate tako hitro sposobna prilagoditi na novo okolje, pošasti in orožje, ampak ji oprostimo, saj bistveno ne vpliva na dogajanje v igri in občutek poglobljenosti.

Igra takoj na začetku postreže z nekaj napetosti, iluzije in skrivnosti, katere se veselimo razvozlati. Medtem ko iščemo člane svoje posadke naletimo na prve pošasti, ki pa zahtevajo nekaj taktičnega pristopa. Ključ do uspeha je ikoničen preval, ki ga poznamo iz igre Elden Ring in Souls franšize, in pa elementarna puška, ki lahko obrne bitko v prid Kate. Nekatere pošasti so ranljive samo z ognjem, nekatere samo z ledom ali elektriko, nekatere pa imajo ranljive točke na hrbtu, trebuhu ali drugje na telesu. Na nas je, da med bojevanjem spoznamo ranljivosti nasprotnikov. Pri tem pa moramo paziti na našo kondicijo, saj je vsak preval lahko naš zadnji.

Zagotovo ne gre za igro, kjer boste brezglavo letali po zemljevidu in vsepovprek streljali pošasti. To ni igra v slogu Doom. Kot rečeno taktika in premišljenost sta pomembna. Izstrelki so omejeni, surovine so dragocene, točke za shranjevanje napredka pa redke. Ko jo najdemo, se je lahko dotaknemo in tako resetiramo naše zdravje, pripomočke za povrnitev zdravja in število izstrelkov. Vendar se istočasno resetirajo tudi vse pošasti, zato je potrebno nekaj razmisleka, ali se vam splača shraniti napredek.

Ali gre le za ubijanje pošasti?

Kate je znanstvenica najprej in šele nato ubijalec stvorov. Pričakovano so razvijalci dodali nekaj ugank in različnih načinov raziskovanja okolja. Vsakič, ko smo vstopili v novo lokacijo smo dragoceni čas (preizkušnja je trajala le nekaj ur) najprej porabili za raziskovanje in pobiranje različnih surovin. Ko naletimo na truplo ali kakšen poseben spomenik, Kate lahko začne podrobno raziskovati. To je dober način, da se spoznamo z vesoljem in liki.

Dovolj je tudi ugank, katere moramo rešiti, če želimo napredovati. Nekatera zahtevajo, da uporabimo orožje in prave izstrelke, druge pa zahtevajo, da vklopimo naše sive celice. Vse skupaj deluje zelo prefinjeno in dovolj zahtevno, da ne boste vsake uganke rešili v nekaj sekundah. Razvijalec je s tem dodal dober način, da se odpočijemo od pobijanja različnih stvorov in bolj povežemo z okolico okoli nas.

Kaj pa samo igranje?

Pošasti so dovolj raznolike, da igra ne postane prehitro monotona. Všeč nam je bilo, da se naenkrat ne pojavi samo ena vrsta stvorov, ampak več različnih, kar nas je prisililo, da med bojevanjem večkrat spremenimo taktiko. Pomembna je tudi natančnost, kajti razlika med preživetjem in smrtjo je včasih le nekaj milimetrov. Najbolj nas je pa navdušila mehanika okolja, ki vpliva na samo bojevanje. Če stojimo na ledu, lahko izstrelimo ognjene naboje pod noge sovražnika in ga s tem utopimo. Naletimo lahko tudi na posebne rastline, ki jih lahko ustrelimo in ranimo sovražnike v bližini. To je zelo pomembno, ko naletimo na celo hordo pošasti, ki so v naglici, da bi skrajšali naš čas na čudnem planetu.

Med preizkusom smo naleteli na pajke, jetije, močvirnate pošasti, čudne leteče nadloge, ki jih niti ne znamo poimenovati, agilne mesojede geparde, katere se še sedaj spominjamo s prezirom. Tudi sami šefi so zelo unikatni in zahtevajo določen pristop, če želimo napredovati. Prvi nas je takoj spomnil na »leshen« stvor iz vesolja The Witcher, ki nas je želel na vsak način elektrificirati.

Omenili smo, da je okolje lahko naše orožje, lahko pa je tudi naš sovražnik. Močvirje nas redno zastruplja, v ledenem biomu pa lahko kadarkoli zmrznemo, zato naše bojevanje s stvori nikoli ne sme biti predolgo.

Končno mnenje

Scars Above je dobra vstopnica srbskega studia Mad Head Games, ki je bil doslej poznan po manjših naslovih. Težko bi rekel, da gre za AAA igro, kajti za to bi pričakoval več kompleksnosti, boljše animacije (Kate je včasih zelo okorna) in nasploh bolj bogat svet, kateremu manjka večji motiv za dodatno raziskovanje. Vseeno pa sem bil nejevoljen, ko se je preizkušnja končala. Igra je zabavna in privlačna predvsem za tiste, ki v svojih streljačinah iščejo izziv in ne samo brezglavo šprintanje in pobijanje.

28. februarja je uraden izid igre Scars Above in lahko ste prepričani, da bomo prvi v vrsti, da dokončamo naše potovanje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Steam igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več