Procesorji
28.06.2012 14:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sandia Cooler: Hladilni sistem, kot ga še ni bilo

Učinkovit, tih in praktičen hladilni sistem.
Učinkovit, tih in praktičen hladilni sistem.

Zračni hladilni sistemi za procesorje so vedno predstavljali svojevrsten izziv za raziskovalce. Ti namreč že več desetletij poskušajo na tem področju najti optimalen način za hlajenje nepogrešljivih računalniških komponent. Kot vse kaže je veliki met vendarle uspel raziskovalcem iz instituta Sandia National Laboratories. Ti so namreč razvili nadvse inovativen hladilni sistem, ki je občutno zmogljivejši in hkrati tišji od rešitev, ki so danes naprodaj na trgu.

Delovanje zračnega hladilnega sistema instituta Sandia National Laboratories je tako enostavno kot učinkovito. Ta dejansko temelji na osnovni treh elementov, in sicer nepremične plošče, ki služi kot osnova za odstranjevanje odvečne toplote iz procesorja, hladilnega rebra iz aluminija, ki je oblikovano kot vetrnica ter električni pogon oziroma motor, ki je postavljen med ploščo in hladilnikom. Tu se namesto običajnega ventilatorja dejansko vrti kar hladilno rebro. Raziskovalci iz instituta Sandia National Laboratories zatrjujejo, da je njihovo hladilno rebro, poimenovano »Sandia Cooler«, do desetkrat učinkovitejše od rešitev, ki so danes naprodaj na trgu. Poleg tega je ta pri delovanju tišji in prah se med hladilnimi rebri ne nabira.

Institut Sandia National Laboratories je za izdelavo novosti že podpisal pogodbo z dvema vodilnima proizvajalcema hladilnih sistemov. To dejansko pomeni, da bo inovativni hladilni sistem lahko naprodaj že proti koncu leta. Da bo čakanje nanj prijetnejše, vam priporočamo ogled videoposnetka, ki prikazuje delovanje inovativnega hladilnega sistema. Ta je na voljo za ogled na spletnem naslovu http://goo.gl/J2p3B.


Prijavi napako v članku