Računalništvo, telefonija
27.03.2020 10:53
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung že pripravljen na sistemske pomnilnike DDR5

Prve sistemske pomnilnike DDR5 bomo lahko kupili že na začetku naslednjega leta.
Prve sistemske pomnilnike DDR5 bomo lahko kupili že na začetku naslednjega leta.

Ker je sistemski pomnilnik DDR4 postal standard pri prenosnih in namiznih računalnikih, so strokovnjaki že pred časom sprejeli odločitev, da je prišel čas za njegovega naslednika. Govorimo seveda o sistemskem pomnilniku DDR5, ki naj bi v primerjavi s predhodnikom prinesel številne izboljšave. Ta namreč obljublja predvsem večjo gostoto pomnilniških celic na istem prostoru z uporabo večslojnih 3D zgradb, kar bo seveda vodilo v bolj prostorne sistemske pomnilnike. Poleg tega bo novost v primerjavi s predhodnikom imela večjo propustnost podatkovnega vodila (do dvakrat višjo), kar pomeni višjo zmogljivost. Piko na i bosta seveda dala še precej manjša poraba dragocene električne energije in možnost ohranitve podatkov tudi ob prekinitvi napajanja.

Pri podjetju Samsung so kot prvi naznanili, da so pripravljeni na pričetek masovne proizvodnje sistemskih pomnilnikov družine DDR5, za njihovo izdelavo pa bo uporabljena tehnologija D1a EUV (Extreme Ultraviolet Lithography). Ta je daleč najbolj zaslužna za uspeh, saj je po ocenah številnih strokovnjakov dobesedno revolucionirala področje izdelave elektronskih komponent. Prav tehnologija EUV je namreč južnokorejskemu podjetju omogočila občutno zmanjšanje časa, porabljenega za razvojni postopek in izboljšanje učinkovitosti v smislu izvedenih rešitev.

Poskusno množično proizvodnjo sistemskih pomnilnikov DDR5 bo podjetje Samsung zagnalo že v naslednjih nekaj tednih, množična proizvodnja za končne uporabnike pa se bo pričela proti koncu letošnjega leta. To pomeni, da bodo novi sistemski pomnilniki na voljo v začetku naslednjega leta. Ti bodo sprva seveda zelo dragi, sčasoma pa bodo postali cenovno dostopnejši.


Prijavi napako v članku