Računalništvo, telefonija
10.02.2016 14:46

Deli z drugimi:

Share

Samsung za preverjanje pristnosti stavi na skener krvnih žil

Tehnologija bralnika prstnih odtisov podjetja Samsung bo namenjena za širšo uporabo!
Tehnologija bralnika prstnih odtisov podjetja Samsung bo namenjena za širšo uporabo!

Gesla v računalništvu uporabljamo za omejevanje dostopa do tiste programske opreme, podatkov in spletnih storitev, ki niso namenjeni širši javnosti. Ker pa mora biti dostop do različnih vsebin praviloma varovan z različnimi dostopnimi gesli in ker morajo biti ta dovolj dolga in kompleksna ter jih je potrebno pogosto menjevati, nam to povzroča veliko preglavic. Tega se očitno zavedajo tudi pri podjetju Samsung, saj so nedavno patentirali bralnik oziroma skener krvnih žil.

Bralnik prstnih odtisov podjetja Samsung deluje na podoben način kot bralnik prstnih odtisov, saj je struktura krvnih žil uporabnikov shranjena v pomnilniku naprave. Namensko tipalo pri preverjanju pristnosti uporabnika najprej skenira krvne žile in nato »rezultat« primerja s tistim, ki je shranjen. Tovrstni biometrični sistem je po mnenju strokovnjakov povsem varen, saj je »zgradba« žil pri vsakem posamezniku edinstvena in se skozi čas ne spreminja. Podjetje Samsung za nameček celo zatrjuje, da tovrstni sistem pristnega uporabnika zavrne zgolj enkrat na 10 tisoč prijav ter omogoči prijavo enega neupravičenega uporabnika na 1,25 milijonov opravljenih skeniranj. Tovrstni skener je za nameček v praksi kar 100 krat natančnejši v primerjavi z bralnikom prstnih odtisov.

Tehnologija bralnika prstnih odtisov pri podjetju Samsung seveda ne bo omejena le na nosljive naprave. To bo mogoče uporabljati še na bogati paleti drugih naprav, kot so avtomobili, zaklepanje vrat hotelskih sob ali stanovanj, za mobilno plačevanje in še mnogo več.


Prijavi napako v članku