Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Trdi diski
Poslovne rešitve
02.08.2022 10:06
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung T7 Shield recenzija: neuničljiv in hiter SSD

Ko se pojavi ime Samsung, mnogi najprej pomislijo na izvrstne pametne telefone Samsung Galaxy. Bolj vešči poznavalci pa jih poznajo tudi po čipih, zaslonih in notranjih ter zunanjih diskih.
Samsung-T7-Shield-Samsung-zunanji-SSD-diski (3)
Samsung-T7-Shield-Samsung-zunanji-SSD-diski (3)

Samsung EVO družina SSD (Solid State Drive) diskov spada med najboljše na svetu, nekoliko manj pozornosti pa se posveča njihovi kolekciji zunanjih SSD diskov, ki pa ni nič manj izjemna. Danes bo pozornost posvečena zunanjemu SSD disku Samsung T7 Shield, najnovejšemu dodatku družini diskov T7. Je neposredni naslednik diskov T7 in T7 Touch z biometričnim skenerjem iz leta 2020.

T7 Shield ni zašel daleč od že uveljavljene formule, pravzaprav je zelo podoben predhodnikom. Prvo opazno spremembo je nemogoče spregledati, saj je vedno na spregled. Tudi notranjost je dobila nekaj strojnih popravkov, največjo spremembo pa je doživela ciljna skupina uporabnikov, na katere cilja Samsung s tem robustnim SSD diskom. Ta močnejši, a še vedno prenosljivi SSD zunanji disk je namenjen za tiste, ki niso prilepljeni za pisarniško mizo, ampak so s svojimi podatki vedno na poti in izpostavljeni različnim razmeram. V nadaljevanju si bomo ogledali, kaj se skriva za robustno zunanjostjo, ki je po svoje tudi zelo privlačna, in kaj lahko pričakujete od strojne opreme.

PrednostiSlabosti
✔ Neuničljiva zunanjost❌ Zajetna cena
✔ Dosledna zmogljivost pisanja in branja❌ Povezava z Androidom ni vedno samoumevna
✔ Široka združljivost naprav❌ SSD nima DRAM-a
✔ USB 3.2 Gen 2 

Samsung T7 Shield cena Slovenija in različice

  • Samsung T7 Shield 1TB: približno 170 €
  • Samsung T7 Shield 2TB: približno 300 €

Na voljo v treh barvah: črna, bela in modra (naša testna različica).

Samsung T7 Shield: dizajn privablja poglede, ključni lastnosti sta robustnost in hitrost

Ne vidiš vsak dan zunanji SSD disk s tako posebno »uniformo«, kot jo ima Samsung T7 Shield. Prav tako redko najdemo izdelek, pri katerem že na prvi pogled izvemo, kaj je njegova posebnost. Za vse je kriva zunanja gumijasta prevleka, ki nosi trojno odgovornost: skrb za prepoznaven dizajn, varnost in dober oprijem.  

Ohišje je izdelano iz aluminija in je nekoliko debelejše od predhodnikov. Aluminij je prekrit z že omenjeno gumijasto zaščito z dodatno narebreno plastjo, ki ščiti SSD disk pred poškodbami.

3 metre – to je višina, s katere lahko pade Samsung T7 Shield in tega ne bo niti občutil. Gumijasta zaščita bo preprečila kakršne koli poškodbe (zunanje ali notranje) zaradi nenamernih spustov, trkov, udarcev, razlitje tekočine in zaradi vsakodnevnega nošenja. Ko sem prijel SSD v roke, sem takoj dobil občutek, da bo vse v najlepšem redu, če mi zleti z mize ali pade z rok. To pa ni edina funkcija, ki je zasnovana za varnost in vzdržljivost.

Vrata USB so zaščitena z dvema različnima pregradama, ki preprečujeta vstop okoljskih elementov, kot sta voda in prah. S tem si je Samsung SSD disk prislužil oceno IP65. Nadaljujemo z vgrajenim dinamičnim toplotnim nadzorom (Dynamic Thermal Guard), ki prilagodi zmogljivost pogona in s tem poskrbi, da ohišje ostane pod 57°C (standard je 60°C) in prepreči morebitne poškodbe uporabnika. Vsi mehanizmi so se izkazali, prav tako gumijasta zaščita. Med preizkusom se T7 Shield nikoli ni spremenil v kotlovnico, ne glede na obremenitev.

Kot sem že izpostavil in kot ste lahko tudi sami ugotovili, Samsung T7 Shield ni disk, ki bi ga preklopili v računalnik in tam za vedno pustili. Če potrebujete statičen zunanji SSD disk, potem si raje oglejte klasični T7. Če boste kupili SSD disk z oklepom, potem predvidevam, da veliko potujete ali delate na terenu. V tem primeru je to upravičen nakup, ki bo izpolnil svoj namen.

Kaj je še novega in kaj je ostalo enako? Samsung se je odločil za enaki krmilnik Pablo SSD (povezan s čipom ASMedia ASM2362), ki nima DRAM-a, kar se pozna tudi pri zmogljivosti. Triletna garancija ostaja, prav tako 256-bitno AES šifriranje.

Samsung T7 Shield je združljiv z Windows 7 ali novejšim, macOS in Android Lollipop ali novejšim. Novi SSD disk uporablja exFAT format, kar pomeni, da združljivost z Android napravami ni samoumevna. Številne, tudi novejše, mobilne naprave ne podpirajo formata exFAT, kar pomeni, da boste morali SSD disk formatirati v FAT32. Privzeto pa T7 Shield deluje brezhibno z Windows in macOS napravami.

V embalaži sta priložena kabla USB-C v USB-C in USB-C v USB-A. Disk je združljiv s programsko opremo Samsung Portable SSD (na voljo za namestitev ob prvi povezavi), preko katere lahko posodobite napravo in nastavite geslo za dostopanje do diska. Lahko uporabite tudi Samsung Magician, ki ima podobne funkcije, obenem pa še možnost spremljanja in primerjanja pogona.

Samsung T7 Shield: dobra in predvsem zanesljiva zmogljivost

Kot že rečeno, T7 Shield uporablja Samsung krmilnik Pablo z oznako S4LR033 s štiri-kanalno zasnovo brez DRAM-a. Isti krmilnik je bil prisoten tudi v modelu T7. Premostitveni čip je ASMedia ASM2362, ki je zmožen hitrosti prenosa do 10 Gbps.

Kako se je izkazal na testih?

Za namene preizkusa smo uporabili programsko opremo PCMark 10, DiskBench, CrystalDiskMark.

DiskBench je orodje za testiranje zmogljivosti prenosa datotek. Med preizkusom smo uporabili mapo v velikosti 30 GB, ki je vsebovala datoteke različnih tipov, od datotek za zagon, .zip datoteke, fotografije, posnetke in podobno. Samsung T7 Shield je dosegel 928 MBps, kar je v skladu z uradnimi podatki, kot jih oglašujejo pri Samsungu. Rezultat je podoben predhodnemu modelu T7, kjer so razlike zanemarljive. Zaostaja za nekaterim drugimi zunanjimi SSD diski, kot na primer SanDisk Extreme Pro, ki uporabljajo čipe s hitrostmi do 20 Gbps. S konkurenčnimi SSD diski, ki uporabljajo čipe s hitrostjo do 10 Gbps, pa si T7 Shield izmenjuje udarce.

S CrystalDiskMark smo si ogledali, kako se T7 Shield izkaže pri obravnavanju datotek različnih velikosti.

T7 Shield je boljši od svojega predhodnika, predvsem na račun novejšega bliskovnega spomina. Je občutno hitrejši od katere koli SATA različice diskov. Splošna zmogljivost pa je primerljiva s konkurenčnimi diski, kjer so razlike med njimi zopet minimalne.

PCMark 10 je merilno orodje, s katerim lahko analiziramo, kako se pogon odreže pri vsakodnevnih opravilih in priljubljenih aplikacijah. S splošnim rezultatom 1,241 je T7 Shield premagal Samsung T7 in T7 Touch, vendar zaostane za zunanjimi SSD diski, ki imajo na voljo DRAM.

Z vidika zmogljivosti bi lahko rekli, da Samsung T7 Shield spada v povprečje, vendar je potrebno upoštevati tudi doslednost, ki je pogosto spregledana. Tudi Samsung pravi, da je odlika novega pogona ravno v dosledni hitrosti, kar se je pokazalo tudi med preizkusom. Hitrost 1000 MBps je T7 Shield vzdrževal dalj časa kot večina tekmecev, kar pomeni, da zmogljivost pogona najbolj pride do izraza pri daljših pisanjih. V tem pogledu brez težav premaga vse svoje predhodnike in tudi tekmece v istem rangu, izjema so SSD diski s hitrejšim 20 Gbps vmesnikom in DRAM-om.

Končno mnenje

Samsung T7 Shield je namenjen predvsem uporabnikom, ki potrebujejo zanesljivo in dosledno delovanje. Robustnost, IP65 ocena, nizka poraba in dobro hlajenje so dodana vrednost, ki bodo koristila vsem uporabnikom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Digitalna transformacija ni le beseda enodnevnica, ampak postavlja trende in smernice za nadaljnji razvoj poslovnih procesov. Nove in transformativne tehnologije so osvajala delovna ... Več
Zlati partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,