Telefoni
17.10.2011 10:02

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy S2: Najhitrejši reševalec Rubikove kocke

Naprava CubeStormer II je z Rubikovo kocko opravila v pičlih 5,35 sekundah!
Naprava CubeStormer II je z Rubikovo kocko opravila v pičlih 5,35 sekundah!

Rubikova kocka (izvirno znana pod imenom Magična kocka) je vrsta znane mehanske uganke in igrače, ki jo je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik. To je priljubljena tako med mladimi kot starimi. Rešitev Rubikove kocke je seveda vse prej kot enostavna, saj od igralcev zahteva veliko spretnostni in znanja.

Raziskovalca Mike Dobson in David Gilday sta se odločila za nekoliko svojevrsten pristop. Reševanje Rubikove kocke sta zaupala napravi CubeStormer II. Ta je grajena na osnovi štirih platform Lego Mindstorms NXT in trenutno najbolj priljubljenega pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy S2. Na mobilniku je bila nameščena namenska programska oprema, ki je za reševanje Rubikove kocke uporabljala dvonivojski algoritem.

Kombinacija štirih platform Lego Mindstorms NXT in mobilnika Samsung Galaxy S2 z dvojedrnim procesorjem ARM Cortex-A9 frekvence 1.2 gigahecev se je izkazala za zmagovito. Raziskovalca Mike Dobson in David Gilday sta namreč z njimi postavila svetovni rekord v sestavljanju Rubikove kocke. Naprava CubeStormer II je za to namreč potrebovala zgolj 5,35 sekund. Ta je za slabi dve sekundi izboljšala svetovni rekord, ki ga leta 2008 na tekmovanju Pardubice postavil Erik Akkersdijk (7,08 sekund).

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku