Industrija
10.06.2021 13:55

Deli z drugimi:

Share

Samovozeči čolni končno postali resničnost!

Samovozeči čolni so se v praksi obnesli več kot odlično!
Samovozeči čolni so se v praksi obnesli več kot odlično!

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, kar pomeni brez kakršnekoli intervencije človeka. Podjetja v to industrijo vlagajo zajetne vsote denarja, ki segajo v milijarde evrov. Strokovnjaki z amsterdamskega inštituta in znanstveniki z ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) pa so šli še korak dlje, saj so kot prvi zasnovali nadvse zanimiv samovozeči čoln, ki ga poganja električna energija.

Samovozeči električni čolni se trenutno preizkušalo v nizozemski prestolnici, ki obsega približno 100 kilometrov kanalov. Prototipi električnih čolnov brez voznikov bodo opravljali različne naloge, kot so na primer prevoz potnikov ali odpadkov. Električni čolni plujejo s hitrostjo do šest kilometrov na uro, poganjajo pa jih električna motorji. Potovanje nadzirajo računalniki, ki podatke seveda pridobivajo preko različnih kamer in senzorjev. Ti čolni so enostavno prilagodljivi za različne namene in bodo lahko pluli med 12 in 24 urami, odvisno od vrste in zmogljivosti akumulatorja ali količine tovora.

Preden bodo samovozeči električni čolni postali del naše vsakdanjosti, bo potrebnih še dve do štiri leta razvoja. Strokovnjaki morajo namreč še dodatno izboljšati tehnologijo avtonomnega nadzora tovrstnih plovil. Električni čolni se bodo morali dejansko naučiti manevriranja skozi gost promet amsterdamskih kanalov preden bodo ti postali povsem »samostojni«. Poleg tega bo treba še nekoliko dodelati nizozemsko zakonodajo in jo prilagoditi tovrstnim vozilom.


Prijavi napako v članku