Avtomobilizem
Avtomoto
Življenjski slog
Poslovne rešitve
19.04.2022 11:18

Deli z drugimi:

Share

Samo nakup električnega vozila ni dovolj

Z uporabo električnih vozil (EV) se bodo bistveno spremenile tudi naše navade uporabe in polnjenja vozil. Praviloma bo 95 odstotkov polnjenj EV opravljenih doma, v službi in na destinaciji, le pet odstotkov bodo predstavljala hitra polnjenja v tranzitu.
Darko Lopotar, vodja področja rešitev za zgradbe za JV Evropo v Schneider Electricu
Darko Lopotar, vodja področja rešitev za zgradbe za JV Evropo v Schneider Electricu

Polnjenje EV v stavbah bo do 40 odstotkov povečalo porabo električne energije v stanovanjskih ali poslovnih stavbah. Darko Lopotar iz Schneider Electrica zato opozarja, da je prehod v svet eMobilnosti veliko več kot le nakup električnih vozil ali dodajanje infrastrukture za njihovo polnjenje. To je cel ekosistem strojne in programske opreme ter storitev.

Kaj je treba upoštevati pri vzpostavitvi električne mobilnosti in infrastrukture?

Čez dve do pet let se pričakuje občuten porast EV. Zato morajo lastniki stavb razmišljati vnaprej, ko gre za električno obremenitev stavbe in njeno prilagajanje povečani porabi. To je velik izziv našega časa – kako prilagoditi infrastrukturo, ki bo podpirala elektrifikacijo prometa, ne da bi motili sedanje električne porabnike. Na mestu je tudi vprašanje, kako zmanjšati strošek električne energije.

Kakšne pa so možne rešitve?

Rešitev je v upravljanju električne energije s tehnologijami pametnega polnjenja in v digitalizaciji, ki združuje vse elemente v enotno rešitev eMobility. To pomeni povezavo polnilnika EV s sistemom za upravljanje obremenitve v realnem času. Tako omogočimo nemoteno in sočasno delovanje več porabnikov energije v stavbi. Schneider Electric ima rešitev, to je sistem EcoStruxure™ EV Charging Expert za spremljanje in upravljanje obremenitve infrastrukture, ki se uporablja tako za hišne inštalacije kot za tiste v poslovnih stavbah.

Pomembna je tudi skrb za porabo. Trenutno smo priča podražitvi energije, zato je najboljša rešitev uvedba dodatnih sistemov za proizvodnjo, kot so fotonapetostni paneli, in skladiščenje električne energije na objektu. Govorimo o mikro omrežjih, ki lahko integrirajo lokalno proizvodnjo, porabo električne energije, sisteme za shranjevanje (npr. baterije) in napajanje električnih vozil.

Ne pozabimo, da je treba vso to elektriko pripeljati v objekt, kar pomeni, da so potrebne dodatne inštalacije in naprave za zaščito in upravljanje distribucije električne energije.

Ali lahko vsaka stavba namesti takšne rešitve in kaj je treba pri tem upoštevati?

Takšne spremembe je mogoče uvesti v skoraj vseh stavbah. Pri rekonstrukciji objekta je treba posvetiti pozornost in izkoristiti možnost vgradnje senzorjev in sistemov za merjenje porabe električne energije ter namestiti dodatne elektroinštalacije. Pri prenovah polnilnih postaj za EV je treba namestiti še sistem za upravljanje zgradb (Building Management System – BMS), to je integriran sistem, ki bo povezoval vse druge sisteme, od ogrevanja, hlajenja in razsvetljave do električnega polnjenja. Tako zagotovimo interakcijo vseh posameznih sistemov, na katere se sistem za polnjenje EV (LMS) lahko zanese in dodatno optimizira distribucijo električne energije.

Kakšni so načrti podjetja Schneider Electric za eMobilnost v naslednjih letih?

Promet prispeva 27 odstotkov svetovnih izpustov ogljika, hkrati pa so po vsem svetu zelo jasni cilji za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2050. Proizvajalci avtomobilov zato napovedujejo povečanje ponudbe EV. V Schneider Electricu sledimo tem trendom, naša prednost pa je, da lahko z našimi izdelki in rešitvami zagotovimo distribucijo električne energije v stavbah glede na potrebe, omogočimo zmanjšanje porabe elektrike, s tem vplivamo na strošek elektrike in vse to na zeleni način. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

LeanIX SI d.o.o.

Mala ulica 5, 1000 Ljubljana,
Tako kot mnogi tehnološki trendi je tudi programska oprema kot storitev (SaaS) vstopila v področje najbolj uporabljenih besed, ki pa lahko marsikoga zmede. SaaS ponuja zanimivo alternativo ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več