Računalništvo, telefonija
19.04.2007 09:54

Deli z drugimi:

Share

Safe.si glede mobilnega nadlegovanja

Kot smo že pisali, je Safe.si točka osveščanja o varni rabi interneta v Sloveniji, namenjena otrokom, mladostnikom, staršem in učiteljem. Z različnimi informativnimi in svetovalnimi aktivnostmi spodbuja k učinkovitemu in varnemu koriščenju prednosti, ki jih prinašajo nove tehnologije kot sta internet in mobilni telefon.

Tokrat so, glede na zadnja doganja po naših srednjih šolah, ki so končno deloma prišla v javnost, pozornost usmerili na problematiko mobilnega nadlegovanja ter objavljanja materialov na internetu. Na pazljivost pri objavi spornih fotografij in video posnetkov na internetu ter spodbujanje k ustavitvi mobilnega nadlegovanja vas bosta v prihajajočem mesecu opozarjala dva plakata z omenjeno vsebino. Akcija osveščanja je v prvi vrsti namenjena srednješolcem, zato se bodo pojavili predvsem v šolskih prostorih, sicer pa sta sporočili namenjeni vsem uporabnikom informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Več kot polovica vsebin, ki jih najdemo na internetu, je podanih v audio-vizualnem formatu. Spletne strani in portali, ki omogočajo enostavno in hitro objavo doma pripravljenih audio-video materialov, so med uporabniki interneta močno popularni. Če smo včasih svoje najljubše fotografije skrbno hranili v albumu, jih danes preko svetovnega spleta postavljamo na vpogled širši javnosti. In v čem je zdaj problem oziroma kdaj do njega lahko pride?

Problem je v tem, da se uporabniki interneta premalo zavedamo posledic objav na internetu. Oglede in shranjevanje na internetu objavljenih vsebin je nemogoče nadzorovati in jih ni enostavno povsem odstraniti iz interneta. Na internetu objavljene vsebine lahko tam ostanejo za vedno.

Spomine na “divje žurke”, “vročo ljubezen”, rojstvo otroka in ostale pomembne življenjske dogodke poskušajte tudi na internetu deliti le s svojimi znanci. Uporabnikom interneta svetujejo, da naj na ogled spletne javnosti ne objavljajo vsebin, ki bi lahko kogarkoli prizadele ali celo uničile njihovo integriteto. Preden pa objavite fotografije prijateljev ali znancev, pridobite njihovo dovoljenje.

Drug nastajajoči oziroma nastali problem je t.i. mobilno nadlegovanje. Mobilni telefoni že dolgo ne služijo več le za opravljanje telefonskih pogovorov, temveč vse bolj postajajo nepogrešljiv pripomoček za zabavo. Pošiljanje sms, nalaganje melodij in izmenjava fotografij so le ene izmed najbolj priljubljenih storitev, ki jih mobilni telefoni omogočajo. Med mladimi sta najbolj priljubljeni storitvi fotografiranje in igranje mobilnih igric.

Dosegljivost preko mobilnega telefona uporabnikom vzbuja občutek povezanosti, dosegljivosti, varnosti, vključenosti, pa tudi anonimnosti in svobode. Tako ga nekateri uporabljajo tudi za škodljive namene.

Preko mobilnega komuniciranja lahko dobivamo grožnje v obliki sms sporočil, zlonamerne klice, klice neznanih klicateljev, fotografije ali videoposnetke, ki nas prizadenejo. Nadlegovanje in kakršna koli druga oblika nasilja pa ni dopustna. To velja tudi za mobilno nadlegovanje.

Safe.si v zvezi z rabo mobilnih telefonov svetuje:

— Nikoli ne odgovarjaj na zgrešene klice neznanih klicateljev. Če ima klicatelj resne namene, te bo poklical še enkrat oz. poslal sms sporočilo.
— Nikoli ne odgovarjaj na zlonameren tekst oz. klic, saj lahko tako le še dodatno vzpodbudiš nadlegovalca.
— Shrani zlonameren tekst ali fotografije. Te lahko predstavljajo pomemben dokazni material v primeru prijave na policijo.
— Tvojo številko mobilnega telefona naj imajo le družinski člani in bližnji prijatelji. Številke ne dajaj prosto naokrog, tega pa naj ne počnejo niti tvoji prijatelji.
— Če te določena sms sporočila, fotografije ali klici prizadenejo, se zaupaj odrasli osebi, ki ti je blizu.
— Osebo, ki jo želiš fotografirati ali posneti s svojim mobilnim telefonom, prej vprašaj za dovoljenje. Mogoče ji ni do tega oz. se počuti neprijetno.
— Pri uporabi mobilnega telefona upoštevaj bonton, bodi strpen in prijazen. Zavedaj se, da kar ti ne želiš, da ti drugi storijo, tudi ti ne stori njim.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več