Telefoni
02.12.2022 10:08

Deli z drugimi:

Share

S pametnimi rešitvami do udobnejšega življenja

Najmanj prijetno je pametne domače naprave, med katerimi prednjačijo robotski sesalniki, kamere in sijalke, krmiliti prek zaslona pametnega telefona. Da je to mogoče, morata nanj namestiti zahtevane mobilne aplikacije.

Pametni domovi so še daleč od ravni, ko bi se odločali sami na podlagi dosežene ravni ambientalne inteligence. Večinoma so nam na voljo sposobnosti povezanih naprav, da delujejo po načelu nastavljenih scenarijev oziroma da jih krmilimo na daljavo. A v tem primeru moramo imeti pri sebi primerno zmogljivo in do uporabe prijazno napravo.

Brez pametnih telefonov ne bi šlo

Eden od razlogov, zakaj so pametni telefoni tako uporabni in hkrati nepogrešljivi, je oddaljen dostop do pametnih domačih naprav. Želimo vedeti in videti, kaj se dogaja v okolici hiše, kadar nas ni doma, v čemer se odlično obnesejo pametne kamere. Neprimerno lažje jih je uporabljati kot nekoč, ko so bile povezane z monitorjem ali v najboljšem primeru nadzornim računalnikom s funkcijo snemanja in skoraj nedostopne izven lokalnega omrežja. Zdaj samodejno zaznajo gibanje, obvestijo, posnamejo okolico in vedno in od kjerkoli dovolijo pogled v živo. Da jih aktivirate, nastavite in nato uporabljate, je nujno, da najprej namestite aplikacijo, ki jo zagotovi izdelovalec kamer.

Naslednji priljubljeni domači pomočniki so robotski sesalniki. Tudi ti zahtevajo aplikacijo, odvisno od koga je robot. Prek nje ga na daljavo vključimo, nadziramo, mu prilagajamo shranjeni tloris prostorov in so nam dostopni podatki o preteklih čiščenjih. Ravno tako je aplikacija nujna za občasne nadgradnje. Minili so namreč časi, ko niso bili povezani v domače omrežje in je bilo največ, kar so omogočali, vnos urnika delovanja prek majhnega zaslona na telesu robota.

Tretji izredno priljubljen element pametnega doma so sijalke. Marsikdo bo navdušen nad tem, kar nudijo. Od ugašanja in zatemnjevanja na daljavo, spreminjanja temperature bele svetlobe ali celo prilagajanja barv. Vse to in še več vam je na dosegu roke spet preko aplikacije, ki jo je naredil in jo zagotavlja izdelovalec. Brez nje jih ne moremo povezati v omrežje in krmiliti, čeprav je vse, kar želimo, prižiganje in ugašanje luči.

Ni jih v trgovini, kaj zdaj?

Za krmiljenje in nadzor pametnega doma potrebujete pametni telefon. Vsak je primeren, toda največ boste imeli od tistih najbolj zmogljivih, kot je Huaweiev vodilni in hkrati najnovejši model Mate 50 Pro.

Dejali boste, da je vse to res, toda kako je z aplikacijami, saj ste slišali, da so z njimi težave. Nekatere od zahtevanih res ni na seznamu trgovine AppGallery. Kaj tedaj? Na voljo je več načinov in vsi so preprosti. Najprej aplikacijo skušajte poiskati v trgovini. Tudi če ni objavljena v njej, iskalnik velikokrat najde povezavo do vira v internetu in ponudi prenos ali namestitev iz drugega vira. To je vsekakor najbolj eleganten in varen način, kako do nekaterih aplikacij. Pred prenosom trgovina izvede varnostni pregled namestitvene datoteke, da bi preprečila okužbo pametnega telefona s škodljivimi kodami.

Kaj pa ostale? Bodo delovale? Odgovor je seveda pritrdilen. Kot na vsakem drugem telefonu, saj je na voljo več različnih rešitev, med drugim aplikacija Gspace, ki omogoči tudi dostop do Googlovih aplikacij. Prenesete jo prek trgovine AppGallery in se po zagonu vpišete s svojim Googlovim računom. Ko katero namestite, se njena ikona prikaže v začetnem zaslonu aplikacije Gspace, od koder jo lahko na zaslon uporabniškega vmesnika prenesete kot bližnjico.

Epilog je torej jasen. Na svoj novi pametni telefon Huawei Mate 50 Pro zlahka namestite in uporabljate praktično vsako aplikacijo in z njeno pomočjo krmilite sodobne naprave pametnega doma brez kakršnih koli omejitev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei Huawei AppGallery Huawei Mate 50 Pro

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več