Računalništvo, telefonija
07.12.2010 15:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ruski organizirani kriminal nad bankomate

Bankomati so zelo priljubljena tarča ruskega organiziranega kriminala!
Bankomati so zelo priljubljena tarča ruskega organiziranega kriminala!

V trenutku, ko so bili bankomati priključeni v običajno računalniško omrežje, so postali zelo priljubljen plen organiziranega kriminala. To še posebej velja za ruski organiziran kriminal, saj krajo denarja iz bankomatov nadvse obožuje. Najnovejši podvig si je pred kratkim privoščila skupina štirih kriminalcev, ki se je spravila na vse bankomate v ruskem mestu Jakutsk, ki šteje okoli 200 tisoč prebivalcev.

Zlonamerni plan ruskih nepridipravov je bil relativno preprost. V prvi fazi so si najprej priskrbeli škodljivo programsko kodo. To jim je izdelal nek ruski programer v zameno za preračunanih 2.400 evrov. V drugi fazi je eden od kriminalcev, ki je bil zaposlen kot vodja oddelka IT v banki, priskrbel fizičen dostop do bankomatov. Nepridiprav, ki je bil v banki zaposlen kot administrator, je nato škodljivo programsko kodo namestil na prav vse bankomate v ruskem mestu Jakutsk.

Na srečo uporabnikov bankomatov so ruski možje postave nepridipravom že stopili na prste. Zlonamerneži na srečo niso imeli dovolj časa, da bi zlorabili ukradene številke kreditnih kartic, pridobljene iz okuženih bankomatov. Ruska policija jim je seveda zasegla tako strojno in programsko opremo kot podatkovno zbirko številk bančnih kartic. Pred organi pregona se bo moral seveda zagovarjati tudi pisec škodljive programske kode. Ta je bil teden dni pozneje aretiran v Moskvi.


Prijavi napako v članku