Računalništvo, telefonija
30.07.2012 07:00

Deli z drugimi:

Share

Ročno pisanje z gibanjem oči

Naprava za pisanje sporočil z očesom naj bi bila bolnikom na voljo že v teku naslednjega leta.
Naprava za pisanje sporočil z očesom naj bi bila bolnikom na voljo že v teku naslednjega leta.

Zaradi mnogih zdravstvenih težav vsi ne morejo normalno uporabljati računalnikov. Med njimi najdemo ljudi, ki trpijo za multuplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, mišično distrofijo, poškodbo hrbtenjače, amputiranih udov in še mnogo več. Da bi tudi ti bolniki lahko uporabljali računalnike sisteme in mobilne naprave, je dr. Jean Lorenceau iz pariške univerze Pierre in Marie Curie pripravil medicinsko napravo, ki gibanje oči »pretvarja« v ročno pisavo (male pisane črke).

Izdelava tovrstne naprave je bila vse prej kot enostavna. Ključna težava pri človeškem telesu je namreč ta, da to samo po sebi naredi veliko število nepredvidenih gibov. Človek namreč nima velikega nadzora nad tem organom. Dr. Jean Lorenceau je z večletnim raziskovanjem dejansko odkril posebno optično lečo, prek katere sistem zazna le tiste gibe očesa, ki so izvedeni namerno. Na podlagi tega znanja je nastala prva naprava, ki lahko gibanje oči »pretvarja« v ročno pisavo.

Dr. Jean Lorenceau zatrjuje, da lahko bolnik s pomočjo sistema že z 90-minutno vadbo »zapiše« okoli 20 znakov na minuto. Čeprav gre pisanje sporočil izjemno počasi, so bolniki končno dobili možnost, da koristijo prednosti, ki jih prinašajo računalniški sistemi in mobilne naprave. Novo medicinsko napravo lahko bolniki uporabljajo za pisanje črk, številk in celo za risanje. Dr. Jean Lorenceau zagotavlja, da bo tovrstna naprava bolnikom na razpolago že v naslednjem letu. Pohvalno, ni kaj!


Prijavi napako v članku