Življenjski slog
01.06.2022 09:12

Deli z drugimi:

Share

Kateri Roborock robotski sesalniki so trenutno najbolj vroča roba?

Kaj sploh lahko še rečemo o robotskih sesalnikih, kar do sedaj še ni bilo izrečenega ali napisanega?
Kateri Roborock robotski sesalniki so trenutno najbolj zaželeni pri uporabnikih in zakaj? Foto: enaA
Kateri Roborock robotski sesalniki so trenutno najbolj zaželeni pri uporabnikih in zakaj? Foto: enaA

Sesanje, pomivanje in splošno vzdrževanje doma so najbolj časovno potratna gospodinjska opravila. Hkrati gre tudi za najbolj monotone naloge in v primeru sesanja tudi eno izmed najbolj hrupnih opravil, če uporabljate (starejši) klasični sesalnik. Sesanje si prav tako ne dela uslug s tem, da gre za opravilo, ki ga je v nekaterih gospodinjstvih treba opraviti vsakodnevno ali celo večkrat dnevno, če imate v hiši več hišnih ljubljenčkov in otrok. Sesanje vam lahko vzame nekaj minut ali tudi eno uro, odvisno od velikosti doma. Pomnožite to s 365 in kar naenkrat boste ugotovili, da vam sesanje lahko vzame velik del prostega časa. In če zraven dodamo še ostala opravila, se lahko samo čudimo, od kje sploh najdemo čas zase, družino in prijatelje. Priljubljenost robotskih sesalnikov se povečuje predvsem zato, ker ponujajo rešitev za preobremenjena gospodinjstva.

Robotski sesalniki so obenem pridno izkoristili val avtomatizacije in samooskrbe, ki trenutno prevladuje v poslovnem in zasebnem sektorju. Avtonomne funkcije, ki zaznamujejo robotske sesalnike, so v celoti zasenčili klasične ročne sesalnike, bodisi žične ali brezžične.

Vprašanje pa je, kateri robotski sesalnik izbrati? Po tem ko so eksplodirali na trg, se je pojavilo kar nekaj proizvajalcev, ki se trudijo pridobiti vašo pozornost: iRobot, Xiaomi, ROWENTA, Viomi, Dreame, Salente, Roborock in še mnogo drugih.

Robotski sesalniki Roborock S7

Na slovenski spletni strani enaA.com smo izbrali trenutno dva najbolj vroča kandidata in pobliže pogledali, zakaj sta trenutno najbolj prodajana modela sesalnikov.

Prvi na seznamu je dva-v-enem robotski sesalnik Roborock S7, ki je v vseh pogledih nadgradnja v primerjavi s predhodniki. Za sesanje ima na voljo 25 % več moči, in sicer kar 2500 Pa v kombinaciji s tehnologijo HyperForceTM odlično za sesanje trdovratnih madežev na preprogi. Prenovljena krtača iz kvalitetne gume zagotavlja dolgoročno uporabo in še bolj učinkovito sesanje umazanije. Inženirji veliko stavijo na posebno zasnovo krtače, ki poskrbi, da se bodo dlake in lasje veliko manj zapletale in posledično manj vplivale na zmogljivost sesanja.

Za čiščenje robotski sesalnik uporablja tehnologijo VibraRiseTM, krpo iz mikro vlaken, ki lahko doseže do 3000 tresljajev na minuto, in posodo za vodo kapacitete 300 ml, kar naj bi zadostovalo za do 200 kvadratnih metrov površin.

Roborock S7 je opremljen z najnaprednejšimi senzorji, ki samodejno zaznajo tip talne površine, in se temu primerno odzovejo. Če v načinu pomivanja naleti na preprogo, se bo krtača samodejno dvignila in poskrbela, da preproga ostane suha. LiDAR navigacija zagotovi visoko natančnost pri oblikovanju zemljevida prostorov in uspešno krmiljenje podnevi ali ponoči. Robotski sesalnik lahko ustvari različne tlorise za štiri nadstropja. Na vsakem nadstropju pa lahko ustvarite do 10 prepovedanih območij, kamor je vhod za robota prepovedan.

Njegov čas delovanja je do 150 min (odvisno od načina delovanja), premaguje lahko ovire do 2 centimetrov, »splazi« pa se lahko tudi do težko dostopnih mest pod sedežno garnituro.

Robotski sesalnik Xiaomi Roborock S5 MAX

Morda ste opazili razliko v poimenovanju robota. Roborock S5 vsebuje ime vsem znane blagovne znamke Xiaomi. Razlog? Xiaomi je strateški partner podjetja Roborock. Slednje je na začetku razvoja uporabljalo ime Xiaomi za dvig kredibilnosti in prepoznavnosti svojih izdelkov. Sčasoma so opustili to poimenovanje in sedaj operirajo izključno pod imenom lastne blagovne znamke.

Čeprav gre za starejšo generacijo Roborock robotskih sesalnikov, se po strojni zmogljivosti lahko do neke mere primerja z novejšimi sesalniki. Tako kot novejša različica S7 se S5 MAX orientira s pomočjo LiDAR tehnologije, ki poskrbi za uspešno orientiranje po prostorih. Sesalna moč se ustavi pri 2000 Pa, kar pa je vseeno dovolj za večino vrst umazanije. Na voljo ima funkcijo Carpet Boost za bolj učinkovito čiščenje preprog.

Primeren je za čiščenje vseh vrst talnih površin, nadzirate ga lahko s pomočjo aplikacije ali glasovnega asistenta Alexa, nastavite lahko prepovedana območja, njegova avtonomija delovanja pa znaša 180 minut povprečne uporabe. Premore malenkost manjšo kapaciteto posode za vodo (290 ml), kar pa ne vpliva na njegovo sposobnost pomivanja.

Za še več informacij o najbolj prodajanih Roborock robotskih sesalnikov obiščite spletno stran enaA.com, kjer boste našli tudi robotske sesalnike ostalih znanih proizvajalcev.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več