Industrija
Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
19.04.2024 10:15

Deli z drugimi:

Share

Robotske roke: kje, kdo in za kaj se uporabljajo? Kje si jih lahko sposodite?

Daljnega leta 1959 smo dobili prvo industrijsko robotsko roko Unimate #001, ki so jo uporabili v tovarni General Motors za pomoč pri vročem litju. Pomembna je beseda »pomoč«, saj je tudi po šestih desetletjih njihovo vodilo ravno pomoč, sodelovanje in še bolje rečeno, sobivanje s človekom.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ko smo se sprehajali po Porschejevi tovarni v Leipzigu, smo doumeli, zakaj so robotske roke nepogrešljivo orodje v industriji. Skoraj vsak postopek izdelave jeklenega konjička je spremljala vsaj ena robotska komponenta, pogosto tudi več. Sliko, ki smo jo lahko videli v nemški tovarni, lahko preslikamo na praktično vsa ostala industrijska področja, še posebej pri tistih, kjer so resni glede avtomatizacije in učinkovitosti. Že pred tem smo vedeli, da robotske roke igrajo pomembno vlogo v industriji. Ko smo zapustili tovarno, pa smo šele ugotovili, kako močno jih zares potrebujemo.

Kaj so robotske roke in kje vse jih uporabljamo?

Zelo preprosto povedano, robotska roka je vrsta mehanske naprave, ki je sposobna izvajati raznolike naloge, ki običajno zahtevajo človeško roko ali več teh. Tako kot človeška roka, je sestavljena iz sklepov, segmentov, ki so povezani z motorji ali hidravličnimi cilindri, ki omogočajo gibanje. Konfiguracija teh sklepov določa, kako se roka lahko giblje in kaj lahko stori – od preprostega linearnega gibanja do kompleksnih večosnih rotacij.

V Porschejevi tovarni smo jih opazovali med varjenjem, sestavljanjem, barvanjem in transportom težjih tovorov, kot na primer vrat in oken. Proizvajalci elektronike jih uporabljajo za natančno in hitro sestavljanje majhnih in občutljivih komponent, kot so čipi in tiskana vezja. Prehrambna industrija jih uporablja za pakiranje, razvrščanje in obdelavo, najdemo pa jih tudi v zdravstvu, kjer so sposobna pomagati pri operacijah.

Inovacije v robotiki nenehno premikajo meje, kaj je mogoče v industrijski avtomatizaciji. Razvoj bolj naprednih senzoričnih sistemov, umetne inteligence in strojnega učenja vodi do še večje samostojnosti robotskih rok, kar omogoča bolj kompleksne scenarije uporabe. Razvoj mehke robotike, ki uporablja bolj prilagodljive materiale, prav tako obeta nove možnosti za uporabo v okoljih, kjer so tradicionalne robotske roke preveč toge ali nevarne.

Z napredkom tehnologije in vse nižjimi stroški se obzorje za robotske roke neprestano širi, kar podjetjem vseh velikosti omogoča, da izkoristijo ta močna in vsestranska orodja za izboljšanje svojih operacij.

Kako lahko tudi v vašem podjetju izkoristite prednost robotskih rok?

6-osna varilna robotska roka

Univerza v Mariboru vam jih posodi

Universal Robots, Daihen, Motoman … na Univerzi v Mariboru imate redko priložnost, da lahko prosto izbirate med robotskimi rokami nekaterih največjih proizvajalcev za lastno raziskovanje, testiranje ali uporabo. Kaj si lahko sposodite?

Kolaborativni robot UR3e podjetje Universal Robots je zelo kompaktna robotska roka, ki se odlično znajde v zelo tesnih delovnih okoljih. Najpogosteje se uporablja za sestavo, ravnanje z različnimi komponentami, brušenje, poliranje, v farmacevtski industriji pa na primer za ravnanje s tekočinami in pripravo vzorcev.

Universal Robots UR10e je večji in zmogljivejši cobot v ponudbi Universal Robots, namenjen predvsem za opravila, ki zahtevajo večji doseg in nosilnost. UR10e lahko dvigne predmete težke do 10 kg, zato ga lahko pogosto opazimo v industrijah, kjer je potrebno upravljanje s težjimi komponentami.

Robotiq 2-Finger 85 Adaptive Gripper je nekoliko drugačen robot. Gre za prijemalnik, ki zelo rad sodeluje z drugimi robotskimi rokami, zato je zelo priljubljena izbira v proizvodnih in montažnih okoljih.

Univerza v Mariboru ima na voljo še eno komponento, ki najbolje deluje v sodelovanju z robotskimi rokami. Robotiq Wrist Camera se pritrdi na »zapestje« robota, kar omogoča robotom, da vizualno zaznavajo svoje okolje in natančno uskladijo svoje dejavnosti s predmeti, ki so prisotni v njihovem delovnem prostoru.

6-osna varilna robotska roka, Motoman HP6, Daihen FD-V6, FANUC M-1iA, UR5 … Izbire je na pretek in če potrebujete pomoč robota ali želite preveriti vašo idejo, vam lahko v okviru storitev EDIH DIGI-SI pomagajo strokovnjaki Univerze v Mariboru. Podjetjem je na voljo sklop storitev »Testiraj pred investiranjem«, v okviru katerih vas strokovnjaki vodijo pri preizkusu opreme, preverijo vaše ideje, naredijo študijo izvedljivosti ter individualna svetovanja strokovnjakov na področju naprednih IKT znanj, ki so prilagodljiva glede na potrebe vašega podjetja.

Obenem vas EDIH DIGI-SI vabi na strokovni seminar Demistifikacija kolaborativnih robotov za agroživilstvo, zdravje in proizvodnjo, kjer vam bodo strokovnjaki predstavili, kako lahko kolaborativne robote uporabite na svojem področju. Za še več informacij obiščite https://digi-si.eu/


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
industrija Industrija 4.0 avtomatizacija roboti

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več