Računalništvo, telefonija
29.03.2017 11:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Roboti bodo kmalu opravljali delo policistov

Kot vse kaže, bodo roboti kmalu lahko nadomestili tudi policiste!
Kot vse kaže, bodo roboti kmalu lahko nadomestili tudi policiste!

Robote, opremljene z umetno inteligenco, najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Proizvajalci in delodajalci v to panogo namreč vlagajo vse več denarja, saj so stroški dela tu precej nižji, hkrati pa se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Kot vse kaže, so roboti postali zanimivi tudi za policijo v Dubaju, saj bodo prvega robota policista poslali na delo že maja letos.

Robot policist bo dubajskim policijskim silam nedvomno v veliko pomoč, saj lahko obraz človeka prepozna na razdalji do 20 metrov, obvlada več jezikov in vsebuje interaktivni zaslon, ki bo državljane in tujce opozarjal na nezakonita dejanja ter celo izdajal kazni za prekrške. Če se bodo roboti policisti v praksi izkazali, obstaja zelo velika verjetnost, da bodo začeli nadomeščati policiste, kar pomeni, da se bodo morali policisti začeti izobraževati za opravljanje zahtevnejših nalog, če bodo želeli obdržati svoje službe.

Dubajska policija naj bi do leta 2030 z roboti zapolnila četrtino delovnih mest policistov, z njimi pa nameravajo uresničiti načrt, da njihovo mesto postane eno od petih najbolj varnih mest na svetu. K temu bodo nedvomno veliko pripomogle tudi policijske postaje, kjer bodo do leta 2030 zaposleni zgolj roboti, večino električne energije za njihovo delovanje pa bo pridobljene iz obnovljivih virov. Kaj se bo zgodilo z odvečnimi policisti, pa šef dubajske policije še ni pojasnil.


Prijavi napako v članku