Računalništvo, telefonija
25.05.2020 09:23

Deli z drugimi:

Share

Robot tudi v vlogi pastirja ovac

Robot Spot se odlično znajde v vlogi pastirja ovac na težko dostopnih pašnikih.
Robot Spot se odlično znajde v vlogi pastirja ovac na težko dostopnih pašnikih.

Nedvomno se bomo vsi strinjali s tem, da je robotika v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so že večkrat dokazali nadobudni inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) razvili številne napredne robotske sisteme. V zadnjem času so postali že tako dovršeni, da so sposobni izvajati celo trike oziroma opravila, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se jih mnogi celo bojijo.

Uporaba robota Spot ameriškega tehnološkega podjetja Boston Dynamics za pastirja ovac pa ni strah vzbujajoča, ampak je celo prijetna. Ta se je nedavno izkazal v Novi Zelandiji, kjer so mu v upravljanje zaupali čredo ovac in sicer na težko dostopnih pašnikih. Pri opravljanju te naloge mu je bil v pomoč tudi poseben sistem, ki rejcem omogoča daljinsko spremljanje stanja svojih čred, njihove lokacije in prejemanje opozoril s stani robota, če pride do nepredvidenih slučajev.

Prva preizkušnja robota Spot ameriškega tehnološkega podjetja Boston Dynamics v vlogi pastirja ovac se je izkazala za izjemno uspešno. Zato je verjetno le še vprašanje časa, kdaj ga bodo pričeli uporabljati tudi drugod po svetu. Tu imamo seveda v mislih predvsem tiste pastirje, ki živijo na težko dostopnih območjih.


Prijavi napako v članku