Industrija
16.01.2018 16:13
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot ponovno premagal človeka – tokrat v bralnem razumevanju

Robot ponovno premagal človeka - tokrat v bralnem razumevanju
Robot ponovno premagal človeka - tokrat v bralnem razumevanju

Roboti prihajajo in poleg vsega kar že obvladajo sedaj tudi berejo. Programa umetne inteligence Alibabe in Microsofta sta v zadnjem testu bralnega razumevanja na Univerzi v Stanfordu premagala študente. “To je prvi primer, ko je stroj premagal človeka v takšnem ali podobnem testu”, so zapisali pri Alibabi.

Snovatelji testa so bili strokovnjaki za umetno inteligenco na Univerzi v Stanfordu, merili pa so napredek bralnih sposobnosti robotov oz. računalnikov. Alibabina programska oprema je bila prva, ki je premagala človeka. Torej še eden od primerov, ko je umetna inteligenca uspela prekositi človeško inteligenco in strokovna javnost je napovedala, da bo takšnih primerov vse več.

Luo Si, glavni znanstvenik v Alibabinem oddelku za umetno inteligenco, ki se v svoji raziskovalni skupini ukvarja z naravnim procesiranjem jezika, je zmago računalnika nad človekom označil za velik dosežek, vendar je hkrati opozoril na posledice, ki jih takšen napredek prinaša. Najprej je opozorila na to, da bi zaradi takšnega napredka tehnologije lahko številni ljudje ostali brez službe. “Dotična tehnologija se lahko uporabi v različne namene, od delovnih mest, kjer se dela s strankami, do muzejev in spletnih odzivov na zdravstvene zahteve pacientov. Vse to zmanjšuje potrebo po človeških delavcih”, je Si povedal v izjavi za javnost.

Alibaba je tehnologijo že uporabila, in sicer na prav poseben dan – Singles Day – ki velja za največji nakupovalni dogodek/dan na svetu. Računalnike so uporabili za odgovarjanje na najbolj pogosta vprašanja potrošnikov, s katerimi bi se sicer ukvarjali zaposleni. V enem od svojih “čivkov” je Pranav Rajpurkar, eden od stanfordskih raziskovalcev, ki je razvil bralni test, označil Alibabin test kot “odličen začetek leta 2018” za umetno inteligenco. Ravno umetna inteligenca bi lahko po napovedih bila ponovno eden vodilnih trendov v svetu tehnologije v letu 2018.

Kako točno je zgledal stanfordski test? Sodelujoči so dobili skupek vprašanj o člankih Wikipedie. Na primer, človek ali računalnik prebere del o zgodovini neke države in nato odgovori na vprašanje: “Kdaj se je država X osamosvojila?. Takšna in podobna vprašanja se morda zdijo lahka, vendar so strokovnjaki določili, da gre za dovolj visoko raven težavnosti.

Alibabin program je 11. januarja dosegel rezultat 82.44, medtem ko so študenti deosgli 82.304. Le en dan za tem je Microsoftov program umetne inteligence prav tako prekosil dotični rezultat, in sicer je dosegel 82.650. Takole na prvi pogled se zdijo razlike zelo majhne, vendar vseeno dovolj velike, da znanstveniki lahko potrdijo zmago umetne inteligence. “Tovrstni testi so vsekakor uporabni za to, da lahko pogledamo kje se nahaja umetna inteligenca in kje se v razmerju do nje nahajamo mi”, razlaga Andrew Pickup, predstavnik Microsofta. “Kljub temu je prava dodana vrednost umetne inteligence, ko jo uporabimo v sožitju z ljudmi”, je še dodal. Tudi Facebook, Tencent in Samsung so vsi prijavili svoje modele programov za testiranje.

Umetna inteligenca že močno vpliva na življenja ljudi po vsem svetu. Prihaja do nadomeščanja delavcev v skladiščih, da ne govorimo o avtonomnih vozilih in uporabi v agrobiznisu. Vladimir Putin, ruski predsednik, je septembra lani napovedal, da bo tisti, ki postane vodilni na področju umetne inteligence, postal “sveta vladar”. Kitajska zelo intenzivno dela na tem cilju in Peking je napovedal, da si do leta 2020 želijo postati vodilna svetovna sila umetne inteligence. Julija je vlada postavila cilje, da bodo v nekaj letih, ki sledijo, zgradili domačo industrijo umetne inteligence, vredno skoraj $150 milijard.

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več