Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Varnost
Triki in nasveti
28.05.2024 15:30
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Revolut? Kaj ponuja? Kakšne so prednosti in slabosti?

Ne bomo se spuščali v to, katera banka je najboljša, ali je Revolut boljši od slovenskih bank in podobno. Namen ni očrniti enega ali drugega, ampak izpostaviti prednosti, ki bi morda lahko koristile slovenskim uporabnikom.
Kaj je Revolut in komu je namenjen?
Kaj je Revolut in komu je namenjen?

Kaj je Revolut?

Revolut je preprosto povedano mobilna bančna platforma, ki uporabnikom omogoča dostop do številnih bančnih storitev prek mobilne aplikacije. Pomemben podatek je, da je Revolut uradno registrirana banka v EU, kar pomeni, da imajo jamstveno shemo za sredstva in vsak uporabnik dobi svojo številko računa IBAN. Svoje storitve že dalj časa ponujajo na svetovni ravni, vključno s Slovenijo. Za Revolut (in N26 ter podobne banke) se uporablja tudi izraz »neobanka«, kar pomeni, da gre za digitalno banko brez fizične prisotnosti.

Revolut se je pojavil leta 2015 in prvi zadržki do uporabe spletnih bančnih storitev so dokaj hitro izginili, še posebej, ko so uporabniki izvedeli, da niso deležni stroškov, kot so jih vajeni pri klasičnem bančništvu. Revolut ima danes zelo bogato bazo uporabnikov, tudi v Sloveniji, še posebej pa v nekaterih drugih državah (Irska, Francija, Španija …). Čeprav je sedež v Londonu, po Brexitu evropske uporabnike nadzirajo iz Litve.

Ali je Revolut brezplačen?

Revolut ima brezplačni paket, ki bo zadoščal tistim, ki iščejo le dopolnitev svojega slovenskega računa. Račun morate nujno prijaviti na FURS v osmih dneh od odprtja.

Imajo pa tudi kar nekaj plačljivih paketov:

  • Revolut Plus: 3,99 € na mesec
  • Revolut Premium: 8,99 € na mesec
  • Revolut Metal: 15,99 € na mesec
  • Revolut Ultra: 45 € na mesec

Kaj ponujajo, si lahko ogledate na njihovi strani, v glavnem pa gre za razlike v tem, koliko dvigov lahko opravite na mesec, tu so določene omejitve pri menjavi valut, vrednosti vračil pri nakupih (angl. cashback), koliko računov lahko ustvarite, kakšne pristojbine boste imeli pri morebitnih trgovanjih. Pri nekaterih paketih prejmete ugodnosti, kot so na primer dostop do letalskih lož, zavarovanj za potovanja in še več.

Pri plačljivih paketih dobite tudi personalizirano Revolut debetno kartico, pri brezplačnem paketu je prva fizična kartica brezplačna, vendar morate plačati stroške dostave.

Revolut je v Sloveniji vse bolj priljubljen
Revolut je v Sloveniji vse bolj priljubljen

Revolut provizije za osebne uporabnike z osnovnim računom

V tem paketu naročnine ni. Bančna nakazila so brezplačna, prav tako dodajanje denarja preko shranjene kartice, razen če je bila ta izdana izven območja Evropskega gospodarskega prostora (EGP). Če boste dodajali denar prek storitve Paysafe, boste plačali 2,5 % na nakazilo.

Kot rečeno, prva kartica je brezplačna, vsaka nadaljnja ali nadomestna vas bo stala 6 evrov, k čemur prištejte še strošek dostave. Nakazila drugim Revolut uporabnikom so brezplačna, tudi vsa lokalna plačila, na primer pošiljanje denarja prijatelju, ki ima račun na NLB, NKBM … Brezplačna so tudi vsa plačila znotraj evropskega plačilnega območja (SEPA). Če imate prijatelja na Dunaju, mu lahko brezplačno pošljete denar za pivo ali na primer za prepošiljanje paketa iz tujine.

Pri mednarodnih plačilih izven območja SEPA boste plačali provizijo, ki pa je odvisna od valute in tega, kam denar pošiljate. Standardni uporabniki imajo na voljo do 5 brezplačnih dvigov na bankomatih oziroma do 200 evrov na mesec.

Provizije in nekatere ugodnosti so nekoliko drugačne za plačljive pakete Plus, Premium, Metal in Ultra, ogledate si jih lahko na podanih povezavah (v slovenščini).

Kako odpreti račun Revolut?

Vzelo vam bo le nekaj minut, potrebovali pa boste osebni dokument ali potni list. Za odprtje osebnega ali poslovnega računa morate biti starejši od 18 let, za mladoletne osebe je na voljo poseben račun.

Prenesite aplikacijo Revolut v Googlovi, Applovi ali Huawei trgovini. Bodite pozorni, da ne zamešate aplikacije za osebni račun Revolut in poslovnega. Za odprtje osebnega računa izberite tisto z belim ozadjem. Lahko pa obiščete njihovo spletno stran in poskenirate QR kodo za samodejni prenos aplikacije.

V aplikaciji sledite navodilom, kjer boste morali podati svojo veljavno telefonsko številko in posebno 6-mestno kodo, ki jo boste prejeli na telefon ali mail. V nadaljevanju boste morali izpolniti nekaj osebnih podatkov in potrditi svojo identiteto s pomočjo osebnega dokumenta in fotografiranja vašega obraza. Potem vam preostane samo še, da izberete, kateri paket bi radi imeli. Za začetek je smiselno, da začnete s standardnim oziroma brezplačnim, se spoznate z načinom uporabe in šele nato premislite, ali premijski paketi ponujajo tisto, kar potrebujete.

Revolut v večini primerov skoraj takoj potrdi vašo identiteto, lahko pa se zgodi, da boste morali počakati kakšen dan.

Kaj potrebujete za odprtje poslovnega računa Revolut?

Postopek za odprtje poslovnega računa je enak kot pri osebnemu, le da boste potrebovali:

  • dokumente za overitev podjetja, na primer izpis iz Poslovnega registra Slovenije,
  • kratek opis poslovanja podjetja,
  • razlog, za kaj boste uporabljali poslovni račun,
  • osebni dokument za osebno identifikacijo.
Revolut Slovenija, kaj je Revolut, kako odpreti račun
Revolut račun morate prijaviti na FURS

Kako prijaviti Revolut račun na FURS?

Revolut račun lahko prijavite preko eDavkov (izberite obrazec DR-Račun), po pošti ali osebno na kateremkoli finančnem uradu (v tem primeru izberite obrazec DR-02).

Navesti boste morali datum odprtja, številko računa, naziv banke in podobno. Obrazcu morate priložiti tudi kopijo dokumenta, iz katerega so razvidni podatki o računu. V tem primeru je dovolj, da naredite zaslonsko sliko, na kateri je razviden IBAN račun.

Katere so najkoristnejše funkcije Revoluta?

Revolut želi postati mojster za vse, banka, kjer lahko uporabnik dobi vse, kar išče na enem mestu. Aplikacija ni najbolj pregledna, s popravki so jo močno izboljšali, vseeno pa se lahko hitro izgubiš v labirintu številnih funkcij.

Dodajanje denarja na kartico je izredno enostavno, prav tako pošiljanje drugim, kjer pa ni pogoj, da je prejemnik uporabnik Revoluta. Bremenitev pri tovrstnih transakcijah ni, kar je zelo pomembna prednost. Revolut račun si lahko napolnite najenostavneje kar prek osebnega bančnega računa. Pošiljate lahko zahtevke za prenos in menjavo med valutami, ustvarite si lahko več podračunov, ustvarite varčevalni račun, kjer ob vsakem nakupu lahko odločite, da vrednost zaokrožite na polno številko, kolikor centov do nje zmanjka, pa se samodejno prenese na varčevalni račun. Pri določenih nakupih ste upravičeni tudi do vračila določenega odstotka vrednosti nakupa (odvisno od Revolut paketa), prek Revoluta si lahko tudi uredite zavarovanje za potovanja, dostopate do letalskih lož, brezplačno ali po znižani ceni …

Dvigovanje gotovine v tujini je brezplačno (do omejitve), v aplikaciji pa si lahko ustvarite več virtualnih kartic za varno nakupovanje na spletu. Zelo priročne so virtualne kartice za enkratno uporabo, ki jih lahko uporabite za nakup na spletnih straneh, kjer imate dvome o njihovi kredibilnosti. Ne delujejo pa povsod – za Temu imamo na primer podatke, da plačilo na ta način ni mogoče.

S partnerjem/partnerko si lahko na Revolutu ustvarite skupni račun ali pa začnete trgovati na borzah, vključno z ameriško. Provizije so razmeroma nizke, t. i. »day trading« ni mogoč. Tudi kriptovalute so ena izmed možnosti za naložbo. Kupujete lahko znane valute, kot je Bitcoin, in tudi bolj eksotične kovance.

Tudi samostojni podjetniki se vse pogosteje odločajo za Revolut kot primarni račun, saj ni stroškov z vodenjem računa kot pri klasični banki.

Če bi morali izpostaviti glavne prednosti za povprečnega slovenskega uporabnika, bi na prvo mesto postavili brezplačno uporabo, enostavno plačevanje in dvigovanje denarja v tujini, enostavno pošiljanje denarja prijateljem (podobno kot to omogoča Flik), varno in hitro plačevanje na spletu in plačevanje položnic brez obresti. Kar pogrešamo, je možnost plačevanja položnic s skeniranjem QR kode. Funkcija skeniranja je na voljo, vendar ne prepozna podatkov v QR kodi.

Med najkoristnejšimi funkcijami Revoluta uvrščamo plačevanje položnic brez provizij in enostavno plačevanje v tujini ter na spletu
Med najkoristnejše funkcije Revoluta uvrščamo plačevanje položnic brez provizij in enostavno plačevanje v tujini ter na spletu

Ali je Revolut varen?

Revolut je banka, zato so vloge zajamčene do 100.000 evrov. Do aplikacije lahko dostopate le s pomočjo kode oziroma biometričnih podatkov. Če boste uporabljali Revolut na spletu, boste morali vsako transakcijo tudi avtorizirati v aplikaciji. V primeru (poskusa) zlorabe boste o tem obveščeni v aplikaciji in boste lahko z le nekaj kliki blokirali kartico. Virtualne kartice za enkratno uporabo so odlična rešitev za uporabo na spletu, saj je vidna le unikatna koda, vaši pravi finančni podatki pa ostanejo skriti pred nepridipravi. Če Revolut zazna sumljive transakcije, jih samodejno ustavi in čaka na vašo overitev.

Ali ima Revolut pomanjkljivosti?

Vse, kar smo doslej našteli, se sliši zelo spodbudno. Transakcije so brezplačne, uporaba je varna, skritih stroškov ni, položnice lahko plačujemo brez provizij …

Večjih pomanjkljivosti nismo našli. Aplikacija bi lahko bila preglednejša (na spletu je postavitev veliko boljša), se pa sčasoma navadiš. Omejitev 200 evrov za dvig na bankomatih v brezplačnem paketu bo morda za nekatere premalo. Pa še to: če boste prepogosto plačevali brezstično, bo ta funkcija začasno izklopljena in jo boste morali ponovno vklopiti v aplikaciji.

Njena največja prednost pa je tudi njena največja pomanjkljivost. Izključno digitalna prisotnost pomeni, da se boste v primeru težav morali pogovarjati preko maila z osebo (ali sprva z robotom), ki je oddaljena več tisoč kilometrov. Po nekaj letih uporabe v uredništvu še nismo potrebovali njihove pomoči, če pa bi prišlo do težave, rešitev morda ni tako enostavna kot klic ali obisk lokalne poslovalnice.


Bralec nam je zaupal, da je bila v njegovem primeru podpora izvrstna. Na začetku se moraš prebiti mimo robotskega govorca, kar naj ne bi bilo težko, nato pa je s pomočjo podpore v nekaj minutah ponovno aktiviral račun, ki ga je po nesrečnem naključju zaprl. (Dodano 30. 5. 2024)Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več