Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
26.08.2022 14:24
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test: laserski gravirni stroj Sculpfun S9. Ali lahko z gravirnim strojem vsak naredi »umetnino«?

Edit / Dodano 26. 8. 2022

Prodajalec je dodatno znižal ceno iz 262,63 € na 248,99 €. Uporabite novo promocijsko kodo CCS9.


Morda ste opazili, da se v zadnjem času pojavlja kar nekaj oglasov in prispevkov o »budget« laserskih gravirnih strojev, ki zmorejo tako graviranje kot tudi rezanje. Tudi na naši spletni strani ste lahko opazili laserski gravirni stroj ali dva. Odločili smo se, da preizkusimo, ali lahko tudi največji laik naredi nekaj, kar bi se lahko štelo za umetnino.

Odločili smo se za laserski gravirni stroj Sculpfun S9, ki je na papirju in po besedah različnih neodvisnih testerjev, veliko obetal. Ima veliko funkcij, zaradi katerih naj bi bil veliko učinkovitejši od svojega predhodnika Sculpfun S6 in tudi od svojih konkurentov, kot na primer Atomstack A5 Pro in podobno. V nadaljevanju bomo pregledali različne funkcije, ocenili uporabniško izkušnjo, kako enostavna ali zapletena je začetna sestava in nastavitev laserskega gravirnega stroja in še več. Če razmišljate o nakupu laserskega graverja ali rezalnika, in ste tako kot mi popolni začetnik, potem berite naprej. Če se že spoznate na laserske stroje, potem vas bo zanimalo, kaj vse zmore laserski gravirni stroj Sculpfun S9 in kaj bi lahko ustvarili z njim pravi laserski mojstri.

Cena Sculpfun S9?

Laserski gravirni stroj Sculpfun S9 lahko najdete pri različnih spletnih prodajalcih, kot na primer Cafago, kjer je pogosto na voljo za manj kot 300 €. V času pisanja recenzije poteka akcija, kjer lahko na tej povezavi s pomočjo akcijske kode CCS9 dobite laserski gravirni stroj Sculpfun S9 za 248,99 €.

Če ste zamudili akcijo in je cena skočila nazaj na maloprodajno, lahko počakate na naslednjo akcijo, na katero vas bomo pravočasno opozorili tudi v uredništvu Računalniških novic.

Laserski gravirni stroj Sculpfun S9: glavne značilnosti

Zakaj ste kliknili na recenzijo? V uredništvu nas laserska tehnologija fascinira, nekatere izmed nas že iz samega otroštva, ko smo odraščali z znanstvenofantastičnimi filmi, kjer je bojevanje potekalo z laserskimi pištolami. Le kdo bi lahko pozabil na kultni prizor, ko je Zvezda smrti (Death Star) z laserjem uničila planet Alderaan.

Seveda ne pričakujemo, da bo laserski gravirni stroj Sculpfun naredil luknjo v Zemlji, vendar se vseeno nadevamo, da bomo uživali v njegovi uporabi. Poglejmo si najprej njegove glavne značilnosti.

  • Delovna površina: 410 x 420 mm
  • Podprti materiali za graviranje: les, papir, karton, plastika, PCB, oksidirani aluminij, nerjaveče jeklo, keramika
  • Podprti materiali za rezanje: les, akril, karton, tkanina, bambus, plastika
  • Moč diodnega laserja: 5-5,5W; po podatkih proizvajalca dejanska moč primerljiva z 90W CO2 laserjem
  • Natančnost graviranja: 0,01mm
  • Podprta programska oprema (Windows, Mac): LaserGRBL, LightBurn, Benbox, GRBLController, LiteFire …
  • Teža: 3 kg

Pri laserskih gravirnih strojih je pomembno razločiti med tremi vrstami laserjev: CO2, vlakni in diodni laser.

Sculpfun S9 ima diodni laser, kar pomeni, da laserski žarek nastane s pretvorbo električne energije v fotone (svetlobo) prek laserske diode. Podobno je LED diodi, le da je bolj fokusirano. To je najbolj pogosto uporabljena tehnologija med cenovno ugodnimi laserskimi graverji. Razlogov je več: daleč najcenejša tehnologija, dolga vzdržljivost, kompaktna velikost, enostavna za pošiljanje in nameščanje.

Podobno kot CO2 in vlakni laserji so tudi diodni laserji klasificirani glede na moč, kjer velja pravilo več kot je vatov, večja je moč graviranja in rezanja. Vendar je moč, ki jo proizvajalci diodnih laserskih strojev oglašujejo, pogosto zavajajoča. Diodni laser Sculpfun je ocenjena na 5-5,5W (in naj bi se po besedah proizvajalca primerjala z 90W CO2 laserjem), vendar se to nanaša samo na moč, ki se prenese v lasersko glavo in ne na dejansko izhodno moč. Ustvarjanje fotonov ustvari tudi odvečno toploto, kar se prevede v izgubo moči. Torej, dejanska moč diodnega laserja v Sculpfun S9 je manj od označene, vendar vseeno dovolj za fino graviranje in rezanje do 15 mm debelega lesa ali 10 mm akrila. Po vsej verjetnosti pa boste za debelejše materiale potrebovali tudi do 25 prehodov.

laserski-gravirni-stroj-Sculpfun-S9-graviranje-rezanje-3

Laserski gravirni stroj Sculpfun S9: dizajn in sestava

Dizajn Sculpfun S9 lahko opišemo z eno besedo – enostavno. Ne gre za sofisticiran laserski stroj z nešteto premikajočimi deli, kjer se lahko v neveščih rokah lahko kaj zalomi. V bistvu gre za kvadratni okvir iztisnjene cevi v modri prevleki, pritrjene skupaj z laserskim modulom, ki je nameščen na vodilih na vrhu okvirja. S tem je omogočeno premikanje po osi X in Y po delovni površini, ki je pod nadzorom 32-bitne osnovne plošče (potrebna povezava z računalnikom) in dveh koračnih motorjev.

Poleg mehanskih delov je na voljo še poenostavljena nadzorna plošča brez vgrajenega zaslona, kar pomeni, da je žična povezava z računalnikom potrebna za začetek graviranja ali rezanja. Na nadzorni plošči boste našli napajalni priključek, gumb za vklop/izklop in USB vhod za povezavo z računalnikom (Mac ali Windows). To je vse, kar zunanjost ponuja glede upravljanja naprave.

Na voljo je kar nekaj odprtokodnih in plačljivih programov za graviranje in rezanje. Med preizkusom smo se najprej zanašali na LightBurn. Ko je brezplačni mesečni preizkus potekel, smo zamenjali za LaserGRBL. Kaj je razlika med njima? LightBurn ima veliko bolj napreden uporabniški vmesnik in veliko več možnosti za prilagajanje laserskega stroja in za samo ustvarjanje. 30-dnevni brezplačni preizkus lahko izkoristite za spoznavanje s programom in ugotovite, ali je primeren za vaše potrebe. LaserGRBL ima veliko bolj poenostavljen vmesnik in bi ga priporočali za začetnike, ki se šele spoznavajo s tovrstnimi programi in laserskimi gravirnimi stroji.

Kot že rečeno, laserski gravirni stroj Sculpfun S9 ves čas potrebuje povezavo z računalnikom. Če se povezava prekine, laserski gravirni stroj samodejno izklopi laser in s tem prepreči morebitne škode na materialu ali upravitelju. Okoli laserskega modula boste opazili zaščitni zaslon, ki naj bi po besedah proizvajalca filtriral večino UV svetlobe in zaščitna očala naj ne bi bila potrebna. Vseeno priporočamo, da uporabite zaščitna očala, ki so priložena v škatli, v primeru, da pride do nepredvidljivega dogodka.

Kaj pa sestava? Proizvajalec optimistično napoveduje, da boste za celotno sestavo potrebovali 15-20 minut. Ne pravimo, da to ni izvedljivo, zagotovo je, če ste le malce spretni z rokami in vnaprej seznanjeni s tovrstno zasnovo. Ker smo v uredništvu bolj spretni s tipkovnico in miško, smo potrebovali nekje med 30 in 40 minut. V to je všteto tudi ovekovečenje vsakega koraka s fotografijami, kar je zagotovo skupnemu času prištelo nekaj minut.

Pri sestavi sledite navodilom, za katera smo iskreno pričakovali, da bodo v nerodni angleščini. Na naše presenečenje je lokalizacija v angleščino spodobna in ne boste imeli težav z razumevanjem navodil. Enostavno sledite korakom, pomagate si lahko z ilustracijami, ki nazorno prikažejo, kaj morate storiti.

Tudi v škatli je vsak vijak, drog in orodje ustrezno označeno in hranjeno v svoji embalaži. Proizvajalec je radodarno dodal še vrečko z rezervnimi vijaki, manjši vzorec vezane plošče in nekoliko debelejšo lesno površino.

Začetek graviranja in rezanja

Ker smo vedeli, da se bomo morali poigravati z nastavitvami, smo najprej uporabili priložene vzorce. Pod vezano ploščo smo postavili aluminijasto zaščito, ki je prav tako priložena v škatli. Pred začetkom morate nastaviti fokus laserja, kar storite s priloženim aluminijastim blokom.

Programska nastavitev nam je povzročala več težav, predvsem ker se še nikoli nismo srečali s tovrstnimi programi. S prvimi nekaj preizkusi nismo bili zadovoljni. Graviranje je bilo medlo in ne v skladu s pričakovanji, pri poskusu rezanja pa ni bilo opaznih rezultatov. Že pred začetkom graviranja smo se seznanili, kaj lahko pričakujemo z laserskim strojem Sculpfun S9 in zato smo se zavedali, da je napaka na naši strani, in sicer v nastavitvah programske opreme.

Po uri ali dve prilagajanja nastavitev (predvsem hitrosti in moči laserja) nam je uspel zavidljiv rezultat in naposled smo bili zadovoljni z našo uvodno »umetnino«. Nadaljevali smo s prilagajanjem laserskega stroja in nato prešli na bolj zapletene motive. Na koncu smo se lotili tudi rezanja, kjer je potrebno kar nekaj preizkusov, preden se seznaniš, katera nastavitev je najbolj ustrezna za izbrano podlago (v našem primeru vezana plošča). Na spletnih forumih smo zasledili nasvet, da je priporočljivo med podlago in izbrano delovno površino pustiti nekaj zračnega prostora, ker naj bi s tem laser lažje rezal.

Bodite pripravljeni, da boste morali narediti kar nekaj prehodov, preden bo laserski gravirni stroj uspešno odrezal določen material (čas in število prehodov odvisno od debeline materiala). V našem primeru smo pri vezani plošči potrebovali med 15 in 25 prehodov.

Priporočamo tudi, da laserski gravirni stroj pritrdite na fiksno delovno mesto. Stroj je že privzeto robusten in trden, kar posledično dobro vpliva na njegovo natančnost, vendar lahko z dodatno pritrditvijo še izboljšate natančnost. Naše rezultate si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij in posnetkov.

Končno mnenje

Ali lahko tudi največji laik uporablja laserski gravirni stroj Sculpfun S9? Da. Ali lahko ustvari nekaj, kar bi lahko rekli, da je umetniški izdelek? Da, vendar bodite pripravljeni, da se boste na začetku morali naučiti nekaj programskih osnov. Če boste potrpeli in resnično uživate v ustvarjanju, boste sčasoma lahko ustvarili kar nekaj različnih amaterskih izdelkov – odlično za bolj osebna darila za prijatelje in najbližje. Bolj izkušeni laserski hobijisti ne bi smeli imeti težav pri ustvarjanju bolj kompleksnih gravirnih motivov.

Če smo vam vsaj malo razjasnili tančico skrivnosti okoli cenovno ugodnih laserskih gravirnih strojev in ste navdušeni nad tem, kar omogočajo, potem je morda čas, da razmislite o nakupu.

Kot že rečeno, je laserski graver pogosto na voljo pri kitajskih prodajalcih po znižani ceni. V času pisanja je njegova cena 248,99 €. Laserski gravirni stroj Sculpfun S9 lahko kupite TUKAJ.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Laserski rezalnik laserski gravirni stroj


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več