Igre
17.10.2020 07:55
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Recenzija: Crash Bandicoot 4: It’s About Time

Stopnje so tudi tokrat zelo pestre in raznolike.
Stopnje so tudi tokrat zelo pestre in raznolike.

Po več kot 20 letih od konca izvirne trilogije Crash Bandicoot, ki jo je ustvaril Naughty Dog, je bil res že čas za konkretno nadaljevanje. Ljubitelji mutiranega vrečarja so v teh letih sicer dobili nekaj svežih dogodivščin, toda zabavna ploščadarica se pod prsti različnih razvojnih zasedb nekako ni uspela vrniti na pota stare slave. Vse dokler Activision leta 2017 na prodajne police ni poslal predelave izvirnikov v zbirki Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, ki je simpatičnega junaka predstavila novi generaciji igričarjev. Temu je lani sledila še odlična predelava dirkalne arkade Crash Team Racing Nitro-Fueled, letos pa je vendarle napočil čas še za pravo kronološko nadaljevanje tretjega dela.

Direktno iz devetdesetih
Crash Bandicoot 4 nadaljuje zgodbo tam, kjer jo je Naughty Dog pred 22 leti zaključil. Uka Uka po zadnjem porazu odpre prostorsko-časovni prehod, ki pretkanima zlobnežema N. Tropyju in doktorju Neo Cortexu omogoči pobeg v drugo dimenzijo, breme reševanja sveta pa tako ponovno pade na ramena Crasha ter Coco. Toda poznavanje vsebine predhodnikov je bolj prednost kot nuja, saj je zgodba precej postranskega pomena. Namesto tega je v ospredju vnovič zabavna igralnost, ki skozi več kot 40 glavnih nivojev dodobra preizkusi igralčevo pozornost in odzivnost.

Perfekcioniste čaka težko delo
Čeprav Crash Bandicoot 4 vsebuje vse ključne sestavine legendarnih izvirnikov, v simpatično dogodivščino vpelje dovolj novosti, da ta do konca ostane zanimiva in dinamična. Medtem ko je z modernim igralnim načinom, sestavljenim iz kontrolnih točk in neomejenega števila življenj, igra dostopna manj izkušenim igralcem, bodo prekaljeni ploščadarji bržkone z odprtimi rokami pozdravili način “retro”. Ta izkušnjo z omejenim naborom življenj ohranja zvesto izvirni trilogiji, a pri tem velja omeniti, da je težavnost že v osnovi težja od predhodnikov. Številne stopnje so sedaj daljše, bonusni nivoji kompleksnejši, sadeži Wumpa pa še bolj premeteno razpršeni po okolici. Ključna noviteta tokrat so tudi štiri kvantne maske, ki Crasha in Coco na določenih mestih obogatijo s posebnimi sposobnosti. Gre za igralne mehanike, videne že v številnih drugih igrah, a kljub temu prijetno popestrijo ustaljeno formulo.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time je nadaljevanje, na katerega so ljubitelji izvirne trilogije čakali dolgo časa. Pa vendar se je čakanje splačalo, saj je kalifornijski razvojni studio Toys for Bob z njim našel pravšnje razmerje med nostalgijo in svežino, ki bo navdušilo tako stare znance kot nove obraze.

Povzetek:

+ Privlačna podoba in čudovite lokacije
+ Zvesta izvirnikom, a hkrati dovolj sveža
+ Dodatni liki so prijetna popestritev
+ Veliko nivojev in razlogov za njihovo ponovno igranje

– 100% nabiranje sadežev je bistveno težje kot v prvotni trilogiji
– občasno nezanesljivo zaznavanje objektov

Ocena: 8/10


Prijavi napako v članku