Računalništvo, telefonija
05.05.2020 07:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razpolovitev bitcoina: eden ključnih trenutkov za vlagatelje

Čez teden dni se bo bitcoin razpolovil. Poglejmo, kaj se dogaja in kakšna so pričakovanja glede najbolj razvpite kriptovalute.
Če razmišljate o vlaganju, je bitcoin morda prava izbira.
Če razmišljate o vlaganju, je bitcoin morda prava izbira.

Zanimivo je, da je med naložbenimi razredi, ki so pokazali največjo trpežnost v zdajšnji krizi, poleg zlata na vrhu bitcoin. Po marčevskem padcu je namreč bitcoin hitro okreval, zdaj pa je v pričakovanju razpolovitve.

Kaj bo prinesla tokratna razpolovitev?

Čez dober teden dni bomo priča tretji razpolovitvi bitcoina, predvidena je namreč za 12. maj. Ves svet ugiba, kaj se bo zgodilo dne, ko se bo nagrada rudarjev tretjič v zgodovini te kriptovalute zmanjšala za polovico. Ko se nagrada na bitcoin blok, ki je potrjen med rudarjenjem, prepolovi, se ponudba bitcoinov zmanjša, kar navadno pozitivno vpliva na njihovo ceno. Kako bo tokrat?

Nagrada za rudarjenje bitcoin blokov bo po razpolovitvi znašala 6,25 bitcoina. Dejstvo je, da se s tem zniža bitcoinova stopnja inflacije in se njihova ponudba omeji. Prepolovitev se zgodi približno enkrat v 4 letih oziroma enkrat na 210.000 blokov. Ta proces bo potekal, dokler ne bo v obtoku 21 milijonov kovancev, to številko pa naj bi dosegli šele okrog leta 2140.

Bitcoin je do zdaj od svojega nastanka doživel dve razpolovitvi. 28. novembra 2012 je bila nagrada znižana iz 50 bitcoinov na 25. Nato julija 2016, ko je bila po razpolovitvi nagrada za bitcoin blok 12,5 bitcoina.

Razpolovitev za vlagatelje »pomembna priložnost«

Če se ozremo v zgodovino, je skoraj nemogoče z gotovostjo napovedati, kakšen učinek bo imela tokratna razpolovitev bitcoina. Opazili smo velik padec ob začetku koronavirusa, nato je bitcoin hitro dosegel vrednost okoli 7500 ameriških dolarjev. Potem je rasel do okoli 8500 dolarjev in pred dnevi poskočil na 9400 dolarjev, a se je nato spet spustil na dobrih 8500 dolarjev in se giblje okoli te številke.

Večina strokovnjakov se strinja, da je razpolovitev za vlagatelje »pomembna priložnost«, vendar so lahko učinki vidni takoj ali na dolgi rok. Seveda pa obstaja možnost, da večjih učinkov ni. V letu 2016 smo lahko videli, da takojšnjega učinka ob razpolovitvi ni bilo, a je sledil kasneje. 18 mesecev po razpolovitvi, ob koncu leta 2017, je bitcoin namreč dosegel rekordno vrednost.

Preberi še:

Trenutna rast cene kot učinek napovedane razpolovitve?

Nekateri analitiki so prepričani, da je trenutni trend naraščanja neposredni učinek majske razpolovitve, saj vlagatelji skušajo kupiti bitcoin in ujeti zadnji trenutek, preden bo ponudba manjša (zaradi česar se utegne vrednost zvišati).

Karkoli se bo zgodilo, je zdaj eden ključnih trenutkov za bitcoin, tega pa se zavedajo tudi vlagatelji. Ko je pred dnevi vrednost bitcoina čez noč zrasla za 15 odstotkov, se je ena največjih borz s kriptovalutami na svetu (30. aprila) sesula. To se je zadnjič zgodilo poleti leta 2017, čemur je sledil največji priliv vlagateljev do sedaj. Hkrati pa globalno zanimanje za bitcoin danes ni niti blizu ravni iz konca leta 2017.

Kripto analitik Pedro Febrero pravi, da se zdi, da je ponovno na trgu zelo aktivnih veliko tistih, ki so že lastniki bitcoinov. Ti se pripravljajo na razpolovitev in poskušajo zgrabiti priložnost, preden do razpolovitve dejansko pride.

Preizkusite se v vlaganju v kriptovalute. Če še nikoli niste trgovali s CFD-ji, je lahko zdaj super priložnost. Za to je kot nalašč portal AvaTrade, ki je preprost za registracijo in trgovanje ter nudi vrsto možnosti.

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

shopi.eu, PAB d.o.o.

Kranjska cesta 14, 4202 Naklo, Tel: 04 257 51 50
Podjetje se ukvarja z zastopanjem in prodajo tujih blagovnih znamk. Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več