Računalništvo, telefonija
29.08.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Razlog, zakaj so izdelki na Wishu tako poceni

Če imate v lasti pametni telefon in ga uporabljate za brskanje po spletu, ste že zagotovo kdaj naleteli na oglas od ponudnika Wish. Wish je spletna trgovina, katera ponuja izdelke po izredno nizkih cenah. Vendar v čem je skrivnost?
Razlog, zakaj so izdelki na Wishu tako poceni
Razlog, zakaj so izdelki na Wishu tako poceni

Želite kupiti spodnje hlače za vašega psa? Ali pa morda predsedniški toaletni papir? Ali pa umetne zobe? Potem boste zagotovo te izdelke našli na Wishu – priljubljeni nizkocenovni spletni trgovini, kjer lahko vedno najdete svoj željen izdelek po neverjetno nizih cenah.

Wish ponuja vse od oblek pa do tehnoloških dodatkov – kot podobne kitajske trgovine – in tudi deluje na ta način. Mnoge cene so do 90% nižje od “uradnih” cen v navadni spletni in fizični trgovini, kar zelo privlači kupce po vsem svetu. Čeprav so cene izjemno nizke, je podjetje v letu 2018 zaslužilo preko 1.9 milijard ameriških dolarjev.

Vendar, v čem je skrivnost, da lahko ponujajo tako nizke cene, praktično skoraj zastonj?

Prvo kot prvo, podjetje od vsakega prodanega artikla zahteva “zgolj” 15% maržo. Nato so tukaj stroški pošiljanja. Kupec svojih izdelkov nikakor ne bo prejel že naslednji dan ali v naslednjih parih dneh, kot je to standardni dostavni čas lokalnih spletnih trgovin in spletnih trgovin po Evropi. Večina izdelkov je namreč dostavljen v dveh pa vse do štirih tednih po uspešnem zaključku naročila, saj so odposlani iz držav kot je Kitajska, Mayanmar in Indonezija.

Podjetje je v letu 2011 podpisalo tudi posebno pogodbo med podjetji China Post in USPS, katera omogoča posebno nizke cene za pakete lažje od 2 kilogramov, znanih tudi kot “ePackets”. Tako je strošek poštnine podoben kot pošiljanje med lokalnimi poštami v posamezni državi.

Drugi razlog za nizke cene je ta, da so izdelki masovno proizvedeni na Kitajskem, kjer je poceni delovna sila in so posledično stroški proizodnje relativno nizki.

Veliko več je tudi pritožb uporabnikov, da so kupili izdelek in so kaj hitro ugotovili, da je le-ta ponarejen. To pomeni, da uporabniki dobijo skoraj enak izdelek, vendar z veliko nižjo ceno. Pri tem seveda se ne zagotovi ista kakovost, kot pri originalu, prav tako uporabniki tvegajo zaseg pošiljke na uvozni pošti, saj je uvoz ponarejenih stvari prepovedan in so lahko na uvozu uničeni, stroške uničenja pa lahko nosi uporabnik sam.

Še zadnji razlog? Materiali, uporabljeni v izdelavi so najnižje kakovosti.

Torej, preden karkoli naročite, je najbolje prebrati kar nekaj komentarjev že obstoječih kupcev, kot tudi se bolj poglobiti v sam opis željenega izdelka.

Vse več je tudi prevar, kjer uporabniki ne prejmejo željenega artikla. Tako npr. uporabniki dobijo napačno velikost čevljev, ali pa se izdelek ne ujema s sliko (npr. uporabnik je naročil rdečo obleko, prejel pa modro).

Previdnost nikakor ni odveč. Bolje je naročiti tiste izdelke, ki so že po naravi poceni, kot so morda kabli za polnjenje, kot pa dražje, kot so to sami pametni telefoni, saj je verjetnost, da boste razočarani nad naročenim izdelkom, večja.

Prav tako vedite, da zelo verjetno evropski standardi za kakovost in varnost pri teh izdelkih ne bodo upoštevani, zato je bolje, da kakšnih izdelkov ne naročate, že zaradi varnosti (npr. prenosne polnilne baterije – powerbank).


Prijavi napako v članku