Računalništvo, telefonija
13.11.2007 12:13

Deli z drugimi:

Share

Rast števila transakcij in dvig prometa s plačilnimi karticami


Utrinek s tiskovne konference.

Banke članice sistema Activa so zaključile nagradno igro “Moja Activa z nakupi dobiva”, v kateri so nagrajevale uporabo svojih plačilnih kartic. Eden izmed zastavljenih in tudi doseženih ciljev akcije je bil spodbujanje imetnikov kartic blagovne znamke Activa, da pri plačevanju kupljenega blaga in storitev, tudi pri nakupih nižjih vrednosti, uporabijo plačilno kartico namesto gotovine. Poleg tega sta se povečala tudi zavedanje in prepoznavnost blagovne znamke kartic Activa tako pri imetnikih kartic kot pri potrošnikih, ki teh kartic nimajo.

Nagradna igra, katere koncept je temeljil na dejstvu, da vsak nakup s plačilno kartico Activa šteje, ne glede na vrsto kartice in vrednost nakupa, je potekala eno leto, in sicer v štirih trimesečnih obdobjih. V celotnem obdobju trajanja nagradne akcije se je obseg prometa povečal za 8,74 odstotka, število transakcij z debetnimi karticami se je povečalo za 8,8 odstotka, medtem ko se je število transakcij, opravljenih s kreditnimi karticami, zmanjšalo. Promet z debetnimi karticami je bil v letu 2007 v primerjavi z letom prej višji za 20 odstotkov. Število izdanih kartic na ravni celotnega sistema pa se je v tem obdobju povečalo za 3 odstotke. Povečal se je tudi povprečni znesek nakupa s plačilno kartico, in sicer za 11,3 odstotka ter znaša danes približno 32 evrov.

“V enoletnem obdobju trajanja akcije smo v sistemu Activa ugotovili pozitiven premik k vse večji uporabi debetnih kartic v primerjavi s kreditnimi, kar je bil eden izmed osnovnih ciljev nagradne igre,” je povedal Primož Patru, vodja oddelka kartičnega poslovanja sistema Activa. “Pametne kartice Activa zagotavljajo imetnikom večjo varnost pri poslovanju, kar je dodaten argument za njihovo pogostejšo uporabo.”

Rezultati raziskave, ki jo je izvedla tržno-raziskovalna hiša GFK Gral Iteo, kažejo, da se je delež populacije v Sloveniji, ki plačuje z gotovino, v letošnjem letu v primerjavi z letom 2005 znižal s 55 na 39 odstotkov, posledično pa se je povišal delež uporabe debetnih kartic s takojšnjim trganjem plačila računa, in sicer s 25 na skoraj 35 odstotkov.

V vsakem trimesečnem nagradnem obdobju je bilo z naključno računalniško izbiro izžrebanih 20 nagrajencev, ki so sami izbirali med ekskluzivnimi nagradami. Najpogosteje so si izžrebanci izbrali vrhunsko ležišče, sledile so nagrade spalnica po meri, vrhunski hišni kino, potovanje v Turčijo ter nakupovanje z Lorello Flego in vzdrževalna ter obnovitvena dela. Poleg tega so bile izbrane tudi nagrade aktivne počitnice na turistični kmetiji, lepotna operacija, gospodinjska oprema po izbiri, vrhunska fotografska oprema, laserska operacija oči ter vrhunska avtoakustika, stilska preobrazba doma, smučanje in smučarska oprema.

“Med nagrajenci je 67,5 odstotka žensk in 32,5 odstotka moških. To dokazuje, da so ženske ključne v fazi odločanja o nakupih in tudi pogosteje nakupujejo kot moški,” je pojasnil Leon Šikovec, vodja marketinga v Volksbank – Ljudski banki in član skupine za tržno komuniciranje v sistemu Activa. “Tudi v prihodnje bomo nadaljevali s podobnimi projekti, saj smo z akcijo dosegli želene cilje – spreminjanje plačilnih navad potrošnikov, da tudi pri plačilu nižjih zneskov uporabijo plačilne kartice.”

Med nagrajenci je bilo največ komitentov Nove KBM, sledijo ji Banka Koper, Banka Celje, Gorenjska banka ter Poštna banka Slovenije, Raiffeisen banka ter Deželna banka Slovenije. Najpogosteje so nagrajenci nakupovali s kartico Activa Maestro, ki ji sledita Activa MasterCard in Activa. V manjši meri sta bili zastopani kartici Visa in Visa Electron. Največ nagrajencev prihaja iz podravske ter obalno-kraške in notranjske regije, sledijo savinjska, gorenjska, goriška ter osrednjeslovenska regija.

Nagradno igro so banke članice promovirale v svojih poslovalnicah, v trgovinah, pri pošiljanju izpiskov komitentom ter z oglasi v tiskanih, elektronskih in spletnih medijih ter na “jumbo” plakatih. Poleg tega so bili v akcijo prek internega komuniciranja vpleteni tudi zaposleni v bankah članicah sistema Activa, prek razdeljevanja letakov v večjih trgovskih centrih po Sloveniji pa je bila izvedena tudi akcija pospeševanja prodaje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več