Računalništvo, telefonija
17.09.2021 14:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poznate vse računalniške kable? Veste, čemu služijo?

O njih ne razmišljamo veliko, toda kabli nas obdajajo na vsakem koraku, čeprav jih običajno niti ne vidimo. Naši domovi so ožičeni z različnimi kabli, ki nas oskrbujejo s podatkovnimi signali in elektriko.
V računalniškem sistemu je povezanih več različnih delov. Te dele lahko neposredno priključite na osnovno ploščo računalnika ali pa uporabite kabel za vzpostavitev povezave med računalniško opremo in računalnikom.
V računalniškem sistemu je povezanih več različnih delov. Te dele lahko neposredno priključite na osnovno ploščo računalnika ali pa uporabite kabel za vzpostavitev povezave med računalniško opremo in računalnikom.

Na kable pomislimo le, ko jih moramo kupiti. Takrat smo pa zasuti s številnimi vmesniki in standardi, katere povprečni uporabnik ne razume. Pomislite na vaš namizni ali prenosni računalnik. Koliko vhodov opazite pri strani ali zadaj? Vsaj pol ducata, kajne? Pri namiznem računalniku zagotovo vsaj še enkrat toliko. Koliko od teh jih prepoznate? USB vhodi so prepoznavni skoraj vsakemu uporabniku računalnikov, a USB vodil je veliko in večina se ne zaveda razlike med njimi. Kaj pa avdio in video priključki? Ste prepričani, da poznate vse vrste kablov in priključkov? Na pametnem telefonu je vsem poznan 3,5 mm priključek, kamor vklopite svoje slušalke. Enakega najdete tudi na računalnikih, na nekaterih računalnikih pa lahko samo obstanete, saj imajo lahko tudi do 6 različno obarvanih vhodov za avdio priključke. Katerega izbrati in zakaj?

Če skočite na priljubljeno slovensko stran za potrošniško elektroniko www.links.si, boste v rubriki Kabli in adapterji opazili kar 8 podkategorij: adapterji, avdio in video, USB, podatkovni, monitor, napajalniki, delilniki in mrežni kabli. Zanimiva in aktualna ponudba vas čaka tudi na 14. strani v katalogu Nazaj v šolo.

Namen priključka in kabla je razviden iz imena, če pa želite izbrati pravega med številnimi standardi, potem pa potrebujete pomoč.

Katere računalniške kable in priključke poznamo?

V računalniškem sistemu je povezanih več različnih delov. Te dele lahko neposredno priključite na osnovno ploščo računalnika ali pa uporabite kabel za vzpostavitev povezave med računalniško opremo in računalnikom. Povežete lahko tipkovnico, miško, zunanje trde diske, kamero, slušalke, zvočnike in podobne naprave. Za to boste potrebovali kabel HDMI, DisplayPort, VGA, DVI, Ethernet, PS/2, zvočni kabel 3,5 mm in seveda USB.

Univerzalno serijsko vodilo (USB)

Začnimo pri najbolj prepoznavnem računalniškem kablu, USB, kjer sta na voljo dva priljubljena formata: USB 2.0 in novejši USB 3.0. Kako jih razločite? Kabli USB 3.0 imajo modro konico, včasih pa boste opazili tudi oznako SS (Super Speed). USB kabel je bil ustvarjen kot univerzalni kabel, ki naj bi zamenjal vse ostale kable, zato je njegova uporabnost zelo raznolika. Uporabite ga lahko za povezavo trdih diskov, optičnih pogonov, tipkovnice, miške in ostalo periferijo, tudi tiskalnik (običajno z USB-B) in mobilne naprave. V USB 3.0 vhod lahko priključite napravo, ki uporablja vodilo USB 2.0, vendar ne bo izkoristila podatkovno hitrost novejšega vmesnika.

Thunderbolt in USB-C

Vaša stara vrata USB-A so primarno služila le kot podatkovna vrata za povezovanje pogonov ali zunanjih naprav, kot so miške in tipkovnice. Na drugi strani pa USB-C lahko naredi veliko več. Ena izmed najbolj uporabnih funkcij USB-C povezave, je možnost zagotavljanja dovolj moči za polnjenje pametnih naprav, kot je prenosnik ali pametni telefon. USB-C vpliva tudi na prenos zvoka, vendar do sedaj še ni uspel v enaki meri izriniti 3,5-milimetrskega priključka kot USB-A in ostale priključke.

Najbolj uporabna protokola, ki ju podpirajo vrata USB-C, sta Thunderbolt 3 in 4, ki zmanjšata porabo energije, dovoljujeta prenos do 100 vatov moči in hitrosti do 40 Gbps. Vrata USB-C s podporo za Thunderbolt 3 ali 4 potrebujejo le en kabel za prenos moči in velikih količin podatkov v in iz zapletenih pametnih naprav, kot je računalnik, kar so hitro izkoristili proizvajalci prenosnikov.

Video povezave

HDMI priključek je najpogosteje uporabljen video priključek na prenosnem računalniku. Sledi mu novejši in hitrejši DisplayPort. HDMI je vrsta računalniškega kabla, ki se uporablja za prenos video in zvočnih signalov visoke ločljivosti. Kabli HDMI se uporabljajo za priključitev televizorjev, DVD predvajalnikov (če ga še imate) in seveda monitorjev.

DisplayPort je naslednik VGA in DVI priključkov in se uporablja za prenos avdio in video signalov, podobno kot pri HDMI priključku. Razlikujeta se predvsem v hitrosti oziroma pasovni širini. Z večjo pasovno širino lahko DisplayPort kabel pošlje več signalov hkrati, kar pomeni večja hitrost osveževanja. To je še posebej uporabno, če uporabljate več monitorjev. DisplayPort je še posebej priljubljen za igranje iger, kjer lahko hitrost osveževanja prevesi tehtnico v vašo korist.

Priključki VGA in DVI se uporabljajo za prenos videa iz vira (računalnik) na prikazovalno napravo (monitor, televizor …). Glavna razlika med njima je kakovost slike in način potovanja video signalov. Priključki in kabli VGA prenašajo analogne signale, medtem ko lahko DVI prenaša analogne in digitalne signale. DVI je novejši in ponuja boljši, ostrejši zaslon v primerjavi z VGA. Ločite ji lahko po barvi priključkov. VGA je modre, DVI pa bele barve. Za razliko od HDMI in DisplayPort priključka VGA in DVI ne podpirata zvoka oziroma za prenos zvočnih signalov potrebujete dodaten kabel.

Adapterji

Večina novejših računalnikov podpira le HDMI in DisplayPort priključke, kar pa ne pomeni, da so vaše starejše naprave z VGA in DVI priključki neuporabne. Starejši monitor ali računalnik lahko povežete z novejšo napravo s pomočjo adapterja, ki spremeni signale v ustrezen format. Z adapterji lahko ostanete zvesti svoji stari računalniški opremi in se izognete nakupu nove naprave.

Mrežni priključek

Prek omrežnega vhoda (Ethernet) povežete računalnik z žičnim domačim omrežjem. Potrebujete samo UTP omrežni kabel. Žična omrežna povezava je pogosto hitrejša in stabilnejša od brezžičnega standarda Wi-Fi. Prenosniki imajo že vgrajeno podporo za brezžično povezavo, medtem ko je pri namiznih računalnikih to odvisno od osnovne plošče. Lahko pa uporabite Wi-fi adapterje, ki delujejo na vodilu USB ali pa mrežne kartice, ki jih namestite na osnovno ploščo.

Zvočni priključek: slušalke ali zvočniki (3,5 mm)

Na ta izhod lahko priključite zvočnike ali žične slušalke s 3,5-milimetrskim priključkom. To je priročno, kadar želite v miru pogledati film ali serijo ali pa opraviti konferenčni klic. Na namiznih računalniki imajo nekatere osnovne plošče številne obarvane avdio priključke. Kaj pomenijo barve?

  • Zelena: avdio izhod za slušalke in zvočnike
  • Roza: avdio vhod za mikrofon in druge snemalne naprave
  • Modra: Line-out vmesnik za priključitev ojačevalnikov zvoka, zvočnikov …
  • Črna ali temno modra: zadnji zvočniki
  • Oranžna: nizkotonec
  • Siva: srednji zvočniki

Če se kadarkoli znajdete v pomanjkanju priključkov, se lahko odločite za USB razdelilnike ali pa
priklopne postaje, s katerimi lahko povečate število USB in avdio-video priključkov.

Za še več informacij o računalniških priključkih, kablih in adapterjih obiščite spletno stran www.links.si. Za aktualno ponudbo pa prelistajte na 14. stran v katalogu Nazaj v šolo.

Vas zanima več iz te teme?
USB vmesnik omrežni kabli računalniški kabli

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SAOP d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več