Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
20.01.2023 07:21

Deli z drugimi:

Share

Računalniška znanja za poklice prihodnosti

Ste se kdaj vprašali, kako deluje umetna inteligenca (AI), kako deluje veriga podatkovnih blokov in kako navidezna (VR) ter obogatena resničnost (AR)? Si želite razvijati aplikacije za pametne telefone?
Foto: FRI UL
Foto: FRI UL

Jasno je, da mora vsak računalniški strokovnjak ali strokovnjakinja osvojiti določena inženirska znanja, a je njegova ali njena pot lahko zelo raznolika.

Vseprisotnost in nepogrešljivost IT strokovnjakov

Glede na različna znanja poznamo ogromno profilov računalniških strokovnjakov, mnoga znanja pa se med seboj prepletajo. Vsi poznamo programerje. Ti programirajo, da za določen algoritem poiščejo programsko rešitev. So steber marsikaterega podjetja, ki bi lahko brez njih kar zaprlo svoja vrata. V zadnjih nekaj letih so zelo iskan kader tudi razvijalci mobilnih aplikacij. Trg je velik, mobilne naprave vseprisotne in za zdaj nič ne kaže, da bi se to v bližnji prihodnosti spremenilo.

Še en nepogrešljiv profil je administrator informacijskih sistemov, ki razvija in implementira rešitve v IT okolju, vzdržuje strežnike, rešuje morebitne napake in nudi podporo pri uporabi programskih rešitev ter vzdržuje strojno opremo in podobno. Vse bolj pomembno vlogo v svetu IT-ja igrajo tudi podatkovni analitiki, ki pripravljajo analize kompleksnih podatkov in njihove prikaze s sodobnimi vizualizacijskimi orodji.

Ne samo pri uporabi računalnikov in ostale tehnologije, vsesplošno vemo, da je uporabniška izkušnja ključnega pomena za to, da neko rešitev »vzamemo za svojo«, jo z veseljem in učinkovito uporabljamo. Da je ta kar najboljša, skrbi strokovnjak za uporabniško izkušnjo.

Ko že omenjamo različne profile strokovnjakov, ne smemo spregledati vse bolj aktualnega področja, ki ga soustvarjajo strokovnjaki za umetno inteligenco. Že danes uporaba umetne inteligence spreminja delovne procese in vsakdanje življenje. Pričakujemo lahko, da bo v prihodnosti prisotna na vsakem koraku. Za njen razvoj pa bodo skrbeli strokovnjaki s prepletom različnih računalniških znanj.

Kje lahko pridobim potrebna znanja?

Kje pa lahko pridobite temeljna znanja za poklice s področja računalništva in informatike ter celovit pregled, da boste vedno znali poiskati pravilno rešitev? Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) s svojimi programi nudi vse, kar potrebujete.

Na UL FRI največ študentov vpisujeta osrednja študijska programa računalništva in informatike; univerzitetni nudi 170 rednih vpisnih mest, visokošolski strokovni pa 165 rednih in 16 izrednih. Študenti pridobijo znanja na vseh temeljnih področjih, kot so programiranje, algoritmi, računalniška arhitektura in informacijski sistemi, v okviru izbirnih modulov pa se v višjih letnikih specializirajo za področja ali kombinacijo področij. Na ta način si vsak oblikuje poklicno pot po lastni izbiri: umetna inteligenca, tehnologije iger, programska oprema, medijske tehnologije, računalniški sistemi in omrežja, informatika itd.

Tisti, ki želijo povezati znanja različnih strok, se lahko odločijo za interdisciplinarne programe. Študijski program računalništva in matematike (40 vpisnih mest) povezuje teoretične osnove računalništva s poglobljenim znanjem matematike, študij multimedije (45 vpisnih mest) združuje znanja elektrotehnike, računalništva, oblikovanja in podjetništva, študij upravne informatike (25 vpisnih mest) pa znanje informacijskih tehnologij poveže z bolj družboslovnimi upravnimi, ekonomskimi in organizacijskimi znanji.

Vsekakor ni nepomembno zavedanje, da visokotehnološki sektor nudi zelo dobre pogoje za zaposlitev, kar je eden izmed pomembnih dejavnikov pri odločanju za vpis na fakulteto. Več najdete na www.fri.uni-lj.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več