Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
20.01.2023 07:21

Deli z drugimi:

Share

Računalniška znanja za poklice prihodnosti

Ste se kdaj vprašali, kako deluje umetna inteligenca (AI), kako deluje veriga podatkovnih blokov in kako navidezna (VR) ter obogatena resničnost (AR)? Si želite razvijati aplikacije za pametne telefone?
Foto: FRI UL
Foto: FRI UL

Jasno je, da mora vsak računalniški strokovnjak ali strokovnjakinja osvojiti določena inženirska znanja, a je njegova ali njena pot lahko zelo raznolika.

Vseprisotnost in nepogrešljivost IT strokovnjakov

Glede na različna znanja poznamo ogromno profilov računalniških strokovnjakov, mnoga znanja pa se med seboj prepletajo. Vsi poznamo programerje. Ti programirajo, da za določen algoritem poiščejo programsko rešitev. So steber marsikaterega podjetja, ki bi lahko brez njih kar zaprlo svoja vrata. V zadnjih nekaj letih so zelo iskan kader tudi razvijalci mobilnih aplikacij. Trg je velik, mobilne naprave vseprisotne in za zdaj nič ne kaže, da bi se to v bližnji prihodnosti spremenilo.

Še en nepogrešljiv profil je administrator informacijskih sistemov, ki razvija in implementira rešitve v IT okolju, vzdržuje strežnike, rešuje morebitne napake in nudi podporo pri uporabi programskih rešitev ter vzdržuje strojno opremo in podobno. Vse bolj pomembno vlogo v svetu IT-ja igrajo tudi podatkovni analitiki, ki pripravljajo analize kompleksnih podatkov in njihove prikaze s sodobnimi vizualizacijskimi orodji.

Ne samo pri uporabi računalnikov in ostale tehnologije, vsesplošno vemo, da je uporabniška izkušnja ključnega pomena za to, da neko rešitev »vzamemo za svojo«, jo z veseljem in učinkovito uporabljamo. Da je ta kar najboljša, skrbi strokovnjak za uporabniško izkušnjo.

Ko že omenjamo različne profile strokovnjakov, ne smemo spregledati vse bolj aktualnega področja, ki ga soustvarjajo strokovnjaki za umetno inteligenco. Že danes uporaba umetne inteligence spreminja delovne procese in vsakdanje življenje. Pričakujemo lahko, da bo v prihodnosti prisotna na vsakem koraku. Za njen razvoj pa bodo skrbeli strokovnjaki s prepletom različnih računalniških znanj.

Kje lahko pridobim potrebna znanja?

Kje pa lahko pridobite temeljna znanja za poklice s področja računalništva in informatike ter celovit pregled, da boste vedno znali poiskati pravilno rešitev? Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) s svojimi programi nudi vse, kar potrebujete.

Na UL FRI največ študentov vpisujeta osrednja študijska programa računalništva in informatike; univerzitetni nudi 170 rednih vpisnih mest, visokošolski strokovni pa 165 rednih in 16 izrednih. Študenti pridobijo znanja na vseh temeljnih področjih, kot so programiranje, algoritmi, računalniška arhitektura in informacijski sistemi, v okviru izbirnih modulov pa se v višjih letnikih specializirajo za področja ali kombinacijo področij. Na ta način si vsak oblikuje poklicno pot po lastni izbiri: umetna inteligenca, tehnologije iger, programska oprema, medijske tehnologije, računalniški sistemi in omrežja, informatika itd.

Tisti, ki želijo povezati znanja različnih strok, se lahko odločijo za interdisciplinarne programe. Študijski program računalništva in matematike (40 vpisnih mest) povezuje teoretične osnove računalništva s poglobljenim znanjem matematike, študij multimedije (45 vpisnih mest) združuje znanja elektrotehnike, računalništva, oblikovanja in podjetništva, študij upravne informatike (25 vpisnih mest) pa znanje informacijskih tehnologij poveže z bolj družboslovnimi upravnimi, ekonomskimi in organizacijskimi znanji.

Vsekakor ni nepomembno zavedanje, da visokotehnološki sektor nudi zelo dobre pogoje za zaposlitev, kar je eden izmed pomembnih dejavnikov pri odločanju za vpis na fakulteto. Več najdete na www.fri.uni-lj.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več