Računalništvo, telefonija
17.01.2018 18:34

Deli z drugimi:

Share

Quika obljublja brezplačni internet za države v razvoju

Quika obljublja brezplačni internet za države v razvoju
Quika obljublja brezplačni internet za države v razvoju

Če se spomnite smo že pred časom pisali o tem, da naj bi Facebook za države v razvoju priskrbel brezplačni satelitni internet kajne? Te napovedi so sedaj naletele na manjše ovire in celoten proces bi lahko trajal precej dlje kot je sprva bilo načrtovano. Ne glede na to, poleg Facebooka obstaja še eno podjetja, ki obljublja brezplačni internet za države v razvoju. Quika, podjetje, ki spada pod največjega proizvajalca datelitov na svetu, Talio, načrtuje brezplačno satelitsko povezavo v drugem četrtletju letošnjega leta.

Države, kjer so predvsem ruralni deli povsem neprimerni za konvencionalno internetno povezavo, bodo glede na načrte Quike dobili hiter Ka-band internetni dostop. Zavedati se moramo, da v državah v razvoju seveda primanjkuje potrebne infrastrukture, neenakost je ogromna in internet v obliki, kakršno obljublja Quika, bi lahko morda razmere za življenje izboljšal. Po pisanju portala Engadget bo storitev sprva zaživela v Afganistanu, Iraku in večini Afrike. To je sicer prvi načrt, ki v nadalje obljublja širitev na več držav.

Kakšna pa je poslovna strategija za brezplačno ponudbo interneta? Quika odgovarja, da bodo predstavljeno storitev financirali preko ostalih plačljivih storitev za podjetja in internetne ponudnike. Poleg tega Quika opozarja na pomembno podrobnost, in sicer bo internet zares brezplačen, kljub temu pa bodo uporabniki morali plačati za nastavitev potrebne strojne opreme. Brez te seveda brezplačni internet ne koristi preveč in zato bo ravno vzpostavitev te strojne opreme še kako pomembna in hkrati velik izziv za podjetje.

Do realizacije ideje niti ni tako daleč, vendar je vprašanje, ali bo stvar dejansko funkcionirala do te mere, kakršna se oglašuje. Vse je odvisno od zadostnega števila korporativnih strank, prav tako pa je pomembno vprašanje še kapaciteta. Internet bi lahko postal zelo počasen, če bo naval uporabnikov velik. Vzpostavitev novih satelitov pa ni vedno enostavna in hitra. Če bo ideja dejansko zaživela, bi to lahko bil še kako pomemben korak k pravi demokratizaciji internetnega dostopa. Google sicer že ponuja določene oblike in kapacitete brezplačenag interneta, vendar je še vedno precej omejeno. Quika bi lahko pripeljala internet v številne dele sveta in takšne projekte lahko le pozdravljamo.


Prijavi napako v članku