Procesorji
07.07.2017 14:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Qualcomm obtožuje Apple kraje patentov

Qualcomm obtožuje Apple kraje patentov
Qualcomm obtožuje Apple kraje patentov

Izdelovalec procesorjev Qualcomm Inc. bo zaprosil vladno agencijo, United States International Trade Commission, da prepove prodajo nekaterih iPhonov in iPadov v ZDA, ki uporabljajo procesorje konkurenta Intel Corp. Te obtožbe ležijo na temeljih, ki jih Qualcomm usmerja proti Applu, saj naj bi procesorji podjetja Intel bili »ukradeni« Qualcommu. Zgodba se sicer po sodiščih vleče že lep čas, vendar ne en in ne druga stran ne popuščata.

Legalna bitka med podjetjema bo tako še dodatno razširila svoje razsežnosti. Zadnja tožba je bila izpolnjena na zveznem sodišču v Kaliforniji, je pa Qualcomm kot glavni razlog tožbe navedel monetarno škodo. Kljub temu, da je Apple eno najbolj dobičkonosnih podjetij sveta, si seveda ne želi takšnih in podobnih legalnih težav, saj vsakršna zgodba v medijih vpliva na ugled podjetja.

Qualcomm, ki procesorje izdeluje za Apple in še nekaj drugih podjetij, trdi, da je bistvo njihovih patentov v tem, da delujejo dobro, brez da bi bili preveč požrešni za električno energijo baterije.

Apple na Qualcommove obtožbe odgovarja mirno in jim na nek način vrača žogico, saj se brani z nekaj spornimi odločitvami, ki jih je izdelovalec procesorjev naredil v preteklosti. Apple po mnenju Qualcomma nikakor ne bi smel prodajati spornih iPhonov in iPadov, saj s tem služijo na račun drugih. V svoji obtožbi, ki je naslovljena na United States International Trade Commission, zahtevajo prepoved prodaje iPhonov, ki uporabljajo procesorje drugih podjetij, torej vseh ostalih, ki ne spadajo pod Qualcomm. Slednji ni posebej izpostavil Intel, vendar je ravno Intel začel izdelovati določeno količino procesorjev za iPhone, začenši z iPhonom 7.

Qualcomm ne trdi, da čipi znamke Intel kršijo njihove patente, temveč trdijo, da je sporen način, kako Apple implementira procesorje v iPhone. Intel teh obtožb in celotne zgodbe ni želel komentirati.

Stacy Rasgon, pravna analitičarka, pravi, da primeri, ki dosežejo United States International Trade Commission, trajajo tipično okrog 16 mesecev preden pridejo do rešitve. Po njenem mnenju Qualcommove obtožbe ne bi smele vplivati na Applovo 10. obletnico in izid novega iPhona, ki ga vsi že nestrpno pričakujemo to jesen. »Močno dvomim, da vse to pušča večje posledice za Apple«, pravi Rasgonova.


Prijavi napako v članku