Programska oprema
26.04.2007 12:23
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PS3 uspešno pomaga raziskovalcem

Sony potrjuje uspeh svoje pridružitve Folding@home projektu, s katerim so omogočili vsem lastnikom novega PlayStationa 3, da z njegovo silno procesorsko močjo (ko seveda ne igrajo iger) prispevajo k raziskavam različnih bolezni, ki potekajo pri univerzi Stanford. V enem mesecu, odkar je ta opcija na voljo v meniju PS3-ke, se je odločilo za ta smoter deliti svoje črne monolite in porabo energije več kot 250.000 ljudi. S tem so/ste raziskovalcem omogočili procesorsko moč 700 teraflopov (na sekundo?), kar je za 400 teraflopov več, kot so imeli na voljo pred tem projektom s pomočjo zavednih PC-jašev.

Strokovnjaki na Stanfordu so seveda navdušeni nad razpletom in zatrjujejo, da so s pomočjo vseh teh PlayStationov 3, ki zdaj za njih premlevajo številke, dobili določene rezultate namesto v enem letu v nekaj tednih. Zaradi tega že pospešeno pripravljajo nove simulacije, s katerimi raziskujejo Alzheimerjevo, Parkinsonovo in druge bolezni.

Raziskavam se lahko lastniki novega PlayStationa pridružite tako, da preprosto kliknete na Folding@home ikono v meniju oziroma sistem nastavite tako, da se ob mirovanju konzole program samodejno zažene. Na voljo je že različica 1.1 tega programa, ki izboljšuje večino svojih funkcij in naredi računanje še učinkovitejše.

Lastniki PC-jev lahko program snamete z uradne strani, ki je tam že od leta 2000. Gotovo ogromno vaših računalnikov prižganih preždi cele noči in ne počne nič drugega kot zdolgočaseno kraca po trdem disku – da bi ob tem preračunavali še številke za dobrobit človeštva verjetno ne more škoditi, ali pač?


Prijavi napako v članku