Trdi diski
28.10.2013 10:49
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi trdi diski, polnjeni s helijem, že konec leta!

Podjetje Western Digital bo že konec letošnjega leta v prodajo ponudilo prve trde diske, ki bodo polnjeni s helijem in bodo ponujali kapaciteto do 5,5 terabajta. Novinci bodo v primerjavi z običajnimi diski po vsej verjetnosti nekoliko dražji, saj bodo hermetično povsem zaprti.
Z uporabo helija bodo trdi diski postali prostornejši, hitrejši, hladnejši in varčnejši.
Z uporabo helija bodo trdi diski postali prostornejši, hitrejši, hladnejši in varčnejši.

Podjetje Western Digital bo že konec letošnjega leta v prodajo ponudilo prve trde diske, ki bodo polnjeni s helijem. Uporaba žlahtnega plina bo povečala njihovo odpornost na zunanjo temperaturo, poraba električne energije se bo zmanjšala za okoli četrtino, segrevanje bo manjše (za okoli pet stopinj) in podaljšala se bo njihova življenjska doba. Plin helij (kemični element brez barve, vonja in okusa, iz skupine žlahtnih plinov) je namreč pri enakih pogojih sedemkrat redkejši od zraka, kar posledično pripomore k manjšemu notranjemu trenju.

Konec letošnjega leta bo mogoče kupiti nove 3,5-palčne trde diske podjetja Western Digital s kapaciteto med pet terabajtov in 5,5 terabajta (800-gigabajtne magnetne plošče), v prvi polovici prihodnjega leta pa diske s kapaciteto med šest in sedem terabajtov. Novinci bodo v primerjavi z običajnimi diski po vsej verjetnosti nekoliko dražji, saj bodo hermetično povsem zaprti, po drugi strani pa bodo primerni tudi za uporabo v višjeležečih krajih in celo prašnih mestih. Upajmo, da bodo konec leta novi trdi diski podjetja Western Digital naprodaj tudi pri nas.

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku