Telefoni
11.08.2010 15:47
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi SMS trojanski konj za mobilni operacijski sistem Android

Z Androidom 2.2 bo deskanje po spletu pravi užitek!
Z Androidom 2.2 bo deskanje po spletu pravi užitek!

Na svetovnem spletu se je pojavila nova izjemno nevarna škodljiva programska koda, ki ogroža uporabnike pametnih mobilnih telefonov, opremljenih z mobilnim operacijskim sistemom Android. Tu gre za SMS trojanskega konja, ki so ga razkrinkali specialisti za informacijsko varnost podjetja Kaspersky.

Nevarna škodljiva programska koda je skrita v datoteki »Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.apk« velikosti komajda 13 kilobajtov in je vse prej kot nedolžna. Zlonamerna koda namreč brez postanka samodejno razpošilja kratka sporočila SMS v imenu lastnika mobilnika (predvsem na plačljive storitve SMS). Ker je delovanje škodljive programske kode povsem neopazno, bom okužbo po vsej verjetnosti “opazili” šele po prejemu ekstremno visoke položnice za storitve mobilne telefonije.

Tovrstni okužbi se lahko, vsaj zaenkrat, izognemo le na način, da preden namestimo določeno programsko opremo, natančno preverimo seznam vseh njenih zahtev glede dostopa do funkcionalnosti mobilnika. V primeru dvomov »zanesljivost« programske opreme preverite na spletu s pomočjo spletnega iskalnika Google. Po pomoč se seveda lahko zatečete še na Forum Računalniških novic.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku