Računalništvo, telefonija
20.01.2020 10:55

Deli z drugimi:

Share

Prvi prototip pametne kontaktne leče!

Pametna kontaktna leča bo namenjena tako slabovidnim kot prikazovanju razširjene resničnosti.
Pametna kontaktna leča bo namenjena tako slabovidnim kot prikazovanju razširjene resničnosti.

Kalifornijskemu start-up podjetju Mojo Vision je kot prvemu uspelo pripraviti povsem delujoč prototip pametne kontaktne leče. Novost dejansko prinaša zaseben zaslon neposredno pred zenico človeškega očesa, na njem se lahko prikaže celo slika. To dejansko pomeni, da pametna kontaktna leča prinaša zaslon računalnika oziroma telefona neposredno na oko njenega uporabnike.

Pametno kontaktno lečo so strokovnjaki podjetja Mojo Vision razvajali kar dolgih deset let, če pa bo ta dobila vsa ustrezna dovoljenja, jo bomo kmalu zagotovo ugledali na prodajnih policah trgovin širom sveta. Kontaktne leče podjetja Mojo Lens so sicer narejene na podlagi več revolucionarnih rešitev in lastniških tehnologij, zaslon pa nudi ločljivost kar 14 tisoč točk na palec. To je najvišja ločljivost, ki so jo dosegli doslej za nadvse kompakten majhen zaslon.

Inovativna pametna kontaktna leča naj bi se uporabljala tako za prikazovanje navidezne resničnosti končnim uporabnikom, kot tudi za izboljšanje kakovosti življenja slabovidnih. Leče bodo namreč slabovidnim lahko prikazale sliko z večjim kontrastom, svetilnostjo ali velikostjo, kar jim bo dejansko v pomoč, da bodo sliko lahko videli precej bolje, kot pa s prostim očesom.

Ker je pametna kontaktna leča praktično nevidna, jo bomo pri uporabniku le stežka opazili. Trenutno sicer še ni podatka o tem, kdaj bo novost na voljo v prosti prodaji, po vsej verjetnosti pa se bo to zgodilo že letos. O maloprodajni ceni novosti je trenutno še prezgodaj govoriti, zagotovo pa ne bo ravno poceni.


Prijavi napako v članku