Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
23.02.2024 07:15

Deli z drugimi:

Share

Prvi proizvod, ki povezuje KNX in Matter

Odkrijte, kako je podjetje 1Home premikalo meje pametnih domov z inovativnimi rešitvami, ki omogočajo, da vsak dom postane prilagojen in povezan s sodobnimi tehnologijami.

V intervjuju nam je dr. Satja Lumbar, direktor podjetja 1Home, razkril, kakšno pot imajo za sabo, na katere produkte so najbolj ponosni in kaj načrtujejo za prihodnost.

Gospod Lumbar, lahko začnemo z zgodovino podjetja 1Home? Kako se je vse skupaj začelo?

dr. Satja Lumbar, direktor podjetja 1Home

Seveda, z veseljem. Podjetje 1Home je začelo svojo pot leta 2017, ko je naš ustanovitelj kupil stanovanje in vanj vgradil sistem KNX pametne inštalacije. Čeprav je bil zadovoljen z robustnostjo KNX sistema, je hitro opazil vrzel v uporabniški izkušnji, še posebej v povezavi z glasovnim nadzorom preko Alexe, ki je bila v tistem času zelo popularna novost pri tehnoloških navdušencih. Ker na trgu ni bilo rešitve, se je odločil kar sam ustvariti prototip, iz česar se je rodilo podjetje 1Home, prvotno znano kot Voxior. S tem smo postali pionirji, ki omogočajo povezavo med KNX pametnimi inštalacijami in pametnim zvočnikom Amazon Alexa.

Fascinantno. Kako pa se je razvijal vaš naslednji produkt – 1Home Bridge?

Po lansiranju Voxiorja smo zaznali veliko zanimanje med uporabniki KNX sistemov. Vendar smo kmalu ugotovili, da je za dolgoročno rast ključno sodelovanje s sistemskimi integratorji – ti v prodajnem ciklu naročijo več naprav, fizične osebe pa le eno. Zato smo ustvarili 1Home Bridge, ki je bil prilagojen njihovim potrebam, vključno z željo po fizičnem izdelku in enkratnem plačilu brez naročniških stroškov. Ta naprava je postala vodilna za povezovanje KNX sistemov s pametnimi asistenti.

Omenili ste protokole KNX in Matter. Bi lahko našim bralcem povedali par besed o teh protokolih?

KNX je uveljavljen standard za žične pametne domove. Je odprt, decentraliziran, podpira ga več kot 500 proizvodnih podjetij, ki ponujajo več kot 8000 kompatibilnih naprav, po svetu pa ga vgrajuje več kot 100.000 sistemskih integratorjev. Ker je za vgradnjo potrebno prilagoditi električno instalacijo, je KNX primeren predvsem za vgradnjo v nove zgradbe ali pa takrat, kadar se prenavlja tudi električna inštalacija. 

Na drugi strani pa je Matter odprt brezžični standard, ki združuje velikane industrije, kot so Apple, Google in Amazon, in obljublja visoko stopnjo interoperabilnosti. Ta standard omogoča nadgradnjo katerekoli zgradbe brez resnih posegov v električno instalacijo. Standard je obetaven, ker se je prvič zgodilo, da vsa pomembna podjetja podpirajo isti standard za pametne domove. 

Kako se je 1Home lotilo integracije s standardom Matter?

Ob zanimivem razvoju standarda Matter smo se odločili tvegati in razviti 1Home Server, prvi produkt na svetu, ki povezuje KNX in Matter. To je bil ključen korak za nas, saj smo še enkrat dokazali svojo inovativnost in vizijo pri ustvarjanju povezanih pametnih domov, poleg tega pa je bil produkt zaradi popularnosti standarda Matter zares dobro sprejet na trgu. 

Kakšni so načrti za prihodnost?

V prihodnost gledamo s ciljem, da omogočimo vsakomur, da ima pametni dom. Ko rečem pametni dom, seveda mislim na sistem, ki s pomočjo kompleksnih avtomatik prispeva k boljši energetski varčnosti, bolj zdravemu in ugodnemu bivanju. Naša naslednja nadgradnja 1Home Serverja bo vključevala logični modul, ki bo sistemskim integratorjem omogočil ustvarjanje naprednih avtomatik. Nato pa sledi funkcionalnost dvosmerne komunikacije s protokolom Matter, kar odpira vrata za retrofit projekte. In to še ni konec – razvijamo tudi rešitve za učinkovito upravljanje energije v zgradbah. V povezavi s Spirit Slovenia tako delamo na inovativni rešitvi HEMSStation, ki se bo dotikala tudi tega področja. 

Izjemno zanimivo. Gospod Lumbar, hvala za ta vpogled v svet 1Home.

Hvala vam za priložnost. Pri 1Home smo navdušeni nad prihodnostjo pametnih domov in nadaljujemo z inovacijami v tej dinamični industriji.

Če bi želeli izvedeti več o rešitvah pametnega doma 1Home, obiščite www.1home.io. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem 1Home.
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom Matter


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več