Računalništvo, telefonija
19.01.2021 10:00

Deli z drugimi:

Share

Prvi potniki podjetja Blue Origin v vesolje že aprila

Prvi potniki podjetja Blue Origin v vesolje že aprila
Prvi potniki podjetja Blue Origin v vesolje že aprila

Blue Origin je prejšnji četrtek uspešno zaključil štirinajsti test rakete in kapsule New Shepard. Ta bi naj prvo človeško posadko na rob vesolja popeljala v začetku aprila.

Po letih razvoja je zasebno podjetje Jeffa Bezosa, Blue Origin, pripravljeno, da v vesolje pošlje prve potnike. Po pisanju portala CNBC naj bi se to zgodilo v roku nekaj mesecev. Štirinajsti test NS-14 je uspešno preizkusil delovanje novega raketnega pogona in nadgrajene kapsule. Ta test je po pričevanju predstavnikov podjetja tudi eden zadnjih, preden bi Blue Origin na rob vesolja lahko poslal svojo prvo človeško posadko.

Test NS-14 je bil prvi od dveh testov “stabilne konfiguracije”, kar pomeni, da Blue Origin med tem testom in naslednjim ne bo bistveno spreminjal nastavitev in tudi same konfiguracije tehničnih komponent rakete in kapsule. Naslednji tovrstni test bi naj bil izveden v roku šestih tednov, najpozneje konec februarja. Prva človeška posadka pa naj bi v vesolje poletela še šest tednov po tem, kar pomeni v začetku aprila.

Zanesljivi viri so za CNBC potrdili še to, da bo naslednji test, torej NS-15, vključeval še test nalaganja in sestopanja posadke.

Ambiciozna časovnica

Načrt, ki ga je potrdilo najvišje vodstvo podjetja Blue Origin, je izredno ambiciozen. New Shepard bi naj v vesolje letel vsakih šest tednov. Predhodni testni polet, NS-13, ki je potekal oktobra, je bil deležen zamude, saj je bil sprva načrtovan za september. Do časovnega zamika je prišlo zaradi težav z dobavo energentov, poleg tega pa velja izpostaviti še to, da je NS-13 bil na sporedu kar 9 mesecev po zadnjem testnem letu.

Vidimo lahko, da Blue Origin sicer ima jasne in ambiciozne načrte, ki pa niso vedno najbolj realno zastavljeni, predvsem tukaj mislimo časovno. Ena največjih nalog za ekipo razvijalcev plovila New Shepard, ki jo čaka pred naslednjim testom je, ocena in recenzija programske opreme, ki je ključna za optimalno delovanje sistema. Po zadnjih napovedih naj ta pregled ne bi bil končak pred koncem marca, kar pomeni, da bo zelo tesno, če Bezos svojo prvo posadko želi poslati v vesolje že v začetku aprila.

Blue Orogin ostaja pri svoji prvotni ideji, kjer naj bi na rob vesolja popeljali po šest oseb naenkrat, nekaj nad sto kilometri nad Zemljo se bo potniški del ločil od rakete, turisti pa bodo uživali v razgledu in približno treh do štirih minutah breztežnosti.


Prijavi napako v članku