Računalništvo, telefonija
14.09.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Prvi mož Alibabe, Jack Ma, po 20-ih letih zapustil vodilni stolček

Prvi mož Alibabe, Jack Ma, po 20-ih letih zapustil vodilni stolček
Prvi mož Alibabe, Jack Ma, po 20-ih letih zapustil vodilni stolček

Jack Ma, ena najbolj ekstravagantnih tehnoloških osebnosti v svetu tehnologije in najbogatejši človek na Kitajskem, zapušča svoj 460 milijard ameriških dolarjev vreden imperij, imenovan Alibaba. Celih 20 let je vodil dotično korporacijo, po tem, ko jo je leta 1999 sam tudi ustanovil. Ma se je odločil, da ne bo nadaljeval v vlogi predsednika uprave skupine Alibaba Group. To odločitev je sprejel na svoj 55. rojstni dan. Alibaba Group je največji svetovni e-trgovec, z več kot trikrat večjo prodajo, kot jo beleži Amazon.

Nekdanji učitelj angleščine je ustanovil Alibabo s 17-imi kolegi v majhnem stanovanju. Še ena zgodba v stilu Googla in Appla, kajne? Alibaba je svojo pot začela kot podjetje, ki je prodajalo zgolj kitajsko blago po celem svetu. Potem so se odločili, da se bodo osredotočili na kitajski trg in v času razcveta ekonomije svoje poslovanje še nadgradili. Alibaba se je pozneje usmerila še v spletno bančništvo, umetno inteligenco in zabavno industrijo.

Alibabin IPO še vedno drži prvo mesto kot največji v zgodovini, in sicer 25 milijard ameriških dolarjev. Ma naj bi po ocenah Bloomberga bil vreden okrog 40 milijard ameriških dolarjev. Več kot kdorkoli na Kitajskem in 21. na lestvici najbogatejših na svetu.

Po Reutersevih podatkih Alibaba trenutno zaposluje več kot 100.000 ljudi, kar postavlja korporacijo med največje zaposlovalce na svetu. Kljub temu, da se je Ma odločil, da vodilni stolček prepusti naslednikom, bo vseeno obdržal pozicijo v t. i. Alibaba Partnership združenju, ki ga sestavlja 38 odločevalcev. Ti imajo posredno vodilno funkcijo v podjetju, kar pomeni, da bo Ma še vedno imel konkreten stik s podjetjem.

Na mesto Ma-ja bo prišel dosedanji glavni izvršni direktor

Ma je za svojega naslednika izbral Daniela Zhanga, glavnega izvršnega direktorja podjetja od leta 2015. Ma je bil oz. še vedno je posebna osebnost, katerega bo Zhang težko v celoti nadomestil.Če samo naštejemo nekaj ekstravagantnih potez Maja: nastopil je v kung fu filmu, pel na glasbenem festivalu in celo nastopil na zabavi v podjetju, oblečen kot Michael Jackson. Ma je imel podobno izvenserijske ideje tudi v poslovnem svetu, ko je priredil recimo Single Day nakupovanje, ki je po rezultatih prehitelo Amazonov Prime Day. Na same dogodke je vabil izvajalce, kot sta Mariah Carey, nastopili pa so tudi člani svetovno znanega Cirque du Soleil.

Zaposleni so imeli Maja zelo radi, on pa jim je to podporo vračal z različnimi dogodki. Ali Day je bil neke vrste družinski dan za zaposlene v skupini Alibaba. Med drugim je Ma organiziral tudi masovne poroke zaposlenih, kjer je podjetje krilo vse stroške, ki so nastali ob dogodku. Le kdo si ne bi želel takšnega šefa, kajne? Za piko na i bo Ma priredil “poslovilno zabavo” na stadionu Hangzhou, ki sprejme 80.000 ljudi. V tem kraju je Ma ustanovil Alibabo in zato bo ta dogodek še toliko bolj poseben. Dejstvo je, da podjetja, kot je Alibaba, ne rastejo kar vsak dan, in zato je človek, kot je Ma, izjemno pomemben, ne samo za podjetje Alibaba, temveč za celoten trg in industrijo. Samo predstavljajte si, kaj vse je Alibaba uspela narediti, ker je bil na položaju en sam človek, kot bil Ma.

Ma je imel še kako prav

Alibaba je v ponedeljek objavila video, v katerem je prikazan Ma, ki v svojem stanovanju, kjer je ustanovil podjetje Alibaba, razlaga svojim prvim sodelavcem in partnerjem projekta: “To je kraj, kjer bomo približno leto dni delali. Tukaj bomo jedli. Tukaj bomo spali. Tukaj bomo delali noč in dan. Če želimo uspeti, in to vsi skupaj, potem moramo pozabiti na vse ostalo in slediti zasatavljenim ciljem. Obljubim vam, da se nam bo vsem na koncu splačalo”. Na tak način je Ma motiviral svoje kolege, že od samega začetka pa je zaposlene nagrajeval na zelo inovativne načine.

“Po vsej verjetnosti nam bo nekaj uspelo. Ali pa bomo vsi skupaj iskali nove službe. Nekaj od tega se bo zagotovo zgodilo, vse pa je odvisno od nas samih”, je zanimivo razmišljal Ma. Na koncu se je izkazalo, da je Ma imel še kako prav. Podjetje se je namreč hitro spremenilo iz zelo nišno usmerjenega poslovanja v pravo korporacijo, ki svojim strankam ponuja uporabniško izkušnjo na najvišji možni ravni.

Ma je za Business Insider povedal, da je njihov cilj na začetku bilo postati eno izmed 10-ih najbolj popularnih spletnih strani, prav tako pa si je od samega začetka prizadeval za pomoč manjšim podjetjem. Alibaba danes spada med največje podpornike majhnih “start-up” podjetij, ki iščejo zagonski kapital na Kitajskem trgu. Ma je “start-up” miselnost vpeljal že takoj na začetku, s čimer je okužil tudi svoje zaposlene. Ena največjih želja, ki jo je Ma izrazil ob naznanitvi svojega odhoda je, da bi tudi njegov naslednik nadaljeval tovrstno poslovanje podjetja.

Kitajsko še vedno skrbi trgovinska vojna z ZDA, kar bi lahko povzročilo tudi precejšnje skrbi Zhangu. Konec koncev bi lahko dotični spor prinesel upad e-trgovine na Kitajskem. Alibaba je vodilni igralec na dotičnem trgu, kar pomeni, da bi lahko ta upad ravno Alibaba najbolj občutila. Analitiki Alibabi napovedujejo, da bo za podjetje zdaj, bolj kot kdajkoli prej, težko najti nove inovacije ali trende. S tem seveda mislijo predvsem na to, da se gospodarstvo po vsem svetu nekoliko umirja in lahko bi rekli upočasnjuje. Alibaba bo pred velikim izzivom, kako svojim uporabnikom ponuditi nekaj več, nekaj novega.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več