Računalništvo, telefonija
07.08.2012 05:52
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi kvantni usmerjevalnik

Prvi kvantni usmerjevalnik
Prvi kvantni usmerjevalnik

V zadnjem času veliko beremo o kvantnih računalnikih. Pri tem gre dejansko za to, da namesto bitov, ki so v danem trenutku lahko le v stanju 1 ali 0, računalnik uporablja kubite. Ti so lahko v več stanjih, oziroma lahko sočasno predstavljajo več vrednosti. To znatno poveča količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani, in hitrost preračunavanja. To kvantni računalniki izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem lahko danes le sanjarimo.

Čeprav so kvantni računalniki še daleč od tega, da bi bili nared za komercialno rabo, je kitajski fizik pred kratkim naredil korak v pravo smer. Pripravil je namreč prvi kvantni usmerjevalnik v zgodovini človeštva. Ta izdelek bi lahko znatno povečal količino prenosa informacij, saj bi se lahko stanja 0 in 1 prenašala sočasno in ne zaporedno, kot se to dogaja danes. Za dosego slednjega je kitajski znanstvenik »početveril« foton, grajen na osnovi dveh ločenih fotonov, ki so imeli horizontalno in vertikalno polarizacijo. Pri branju informacije s strani usmerjevalnika se en par fotona uniči (zaradi lastnosti kubitov), drugi par pa se preusmeri na želen naslov. Pri običajnem fotonu to ni možno izvesti, saj se ta pri branju uniči (skupaj z informacijo).

Razlogov za pretirano veselje tu žal ni. Čeprav kvanti usmerjevalnik kitajskega znanstvenika deluje v praksi, gre tu šele za idejni koncept. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo na prvi komercialni kvantni usmerjevalnik potrebno počakati vsaj do leta 2020.


Prijavi napako v članku